Ιωάννινα: Περιπέτεια για αρκούδα που εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή, δείτε πώς την έβγαλαν

Οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας, επισημαίνει η οργάνωση «Καλλιστώ»

Δύσκολες στιγμές βίωσε μια νεαρή αρκούδα, η οποία την περασμένη Παρασκευή, εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή για συλλογή νερού της βροχής σε χωριό των Ιωαννίνων και χρειάστηκε ειδική επιχείρηση για την διάσωσή της.



Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση Καλλιστώ η περιπέτεια για την αρκούδα εκτυλίχθηκε σε ομβροδεξαμενή στην Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στον ορεινό όγκο Μιτσικελίου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.



Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ από κατοίκους της Μεταμόρφωσης. Στελέχη της Μονάδας, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, βρέθηκαν στο σημείο. Εκεί διαπίστωσαν ότι η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής.

Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της.



Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καλλιστώ «οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος η Καλλιστώ εργάζεται για την τροποποίηση των δεξαμενών νερού που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τις αρκούδες, μέσα από το έργο “Life Bear Smart Corridors”».



Όλη η ανάρτηση της Καλλιστώ

🟥 Επιχείρηση απεγκλωβισμού νεαρής αρκούδας, που είχε παγιδευτεί σε ομβροδεξαμενή στην Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στον ορεινό όγκο Μιτσικελίου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024.

🟧 Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ από κατοίκους της Μεταμόρφωσης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Στελέχη της Μονάδας, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, βρέθηκαν στο σημείο.

🟦 Όπως διαπιστώθηκε, η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής. Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της.

🟩 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της νεαρής αρκούδας έγινε με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των προαναφερθέντων φορέων, που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης είχε η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, αλλά και η άμεση πληροφορία από την τοπική κοινωνία.

🟪 Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Καλλιστώ το έργο “LIFE ARCPROM”, που στόχο έχει τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου στα Εθνικά Πάρκα Οροσειράς Ροδόπης, Πρεσπών, Β. Πίνδου (Ελλάδα) και Maiella (στην Ιταλία). Μέσω του έργου ενισχύεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία, ο εξοπλισμός και η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.

🟥 Οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος η Καλλιστώ εργάζεται για την τροποποίηση των δεξαμενών νερού που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τις αρκούδες, μέσα από το έργο “Life Bear Smart Corridors”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο εκτελεστής περίμενε 1,5 ώρα τον Στάθη κάτω από το γραφείο του και τον σκότωσε όταν πάρκαρε

Αυγενάκης για όσα έγιναν στο Ελ. Βενιζέλος: «Δεν υπήρξε χειροδικία, πήρα το τηλέφωνο από τον υπάλληλο»

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr