Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία

Η προσάραξη του πλοίου Rena ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας εξελίσσεται στη σοβαρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η προσάραξη του πλοίου Rena ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας εξελίσσεται στη σοβαρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με νεοζηλανδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, 130-150 τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει από το Rena, το κύτος του οποίου αν διαρραγεί απειλεί να απελευθερώσει 1.700 τόνους καυσίμων στον ύφαλο Αστρολάβο, ανοικτά του λιμανιού Ταουράνγκ, μία περιοχή που είναι γνωστή για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της.

"Tα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται ήταν απολύτως αναπόφευκτα από τη στιγμή που το Rena προσάραξε στον ύφαλο νωρίς το πρωί της Τετάρτης", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ.

Το Rena ανήκει σε θυγατρική εταιρεία της Costa Mare, η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων εφοπλιστική εταιρεία.

Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand (MNZ), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μία από τις τέσσερις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου έχει διαρραγεί απευθερώνοντας πετρέλαιο.



Οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου, οι οποίες επιταχύνθηκαν το σαββατοκύριακο εν όψει της έλευσης θύελλας στην περιοχή του δυστυχήματος, συνεχίζονται σήμερα υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς κύματα πέντε μέτρων πλήττουν την περιοχή.

Μία ομάδα 35 ατόμων που είχε επιβιβασθεί επί του πλοίου αναγκάσθηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

"Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια , οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο καιρός είναι εναντίον μας και προτιμήσαμε να προτάξουμε την ασφάλεια των προσώπων", δήλωσε η επικεφαλής της MNZ Κάθριν Τέιλορ.

Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν φθάσει στις ακτές. Στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών. Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF , "οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι καθοριστικές".


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr