Η ζέστη διώχνει τους τουρίστες; Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την τουριστική σεζόν

Η ζέστη διώχνει τους τουρίστες; Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την τουριστική σεζόν

Η άνοδος της θερμοκρασίας μεταβάλλει τις συνήθειες όλων μας, αλλά ειδικότερα των τουριστών οι οποίοι στην αναζήτηση πιο δροσερών καλοκαιρινών στιγμών, αλλάζουν τους μέχρι πρότινος διάσημους προορισμούς τους, με άλλους βορειότερους

tourismos_zesti_xr
Τελικά, οι πιο hot προορισμοί είναι και οι πιο κρύοι. Λίγο ατυχές λογοπαίγνιο, μα καθόλου ατυχές νοηματικά, καθώς οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε πολλές χώρες φαίνεται να «διώχνουν» τους τουρίστες μακριά. Η Νότια Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα από τα αγαπημένα μέρη για καλοκαιρινές διακοπές, προσφέροντας γραφικές παραλίες, ιστορικά αξιοθέατα και ζωντανούς πολιτισμούς. Ωστόσο, τα πρόσφατα καλοκαίρια έφεραν ακραίους καύσωνες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, γεγονός που όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, αλλά μειώνει επίσης την απόλαυση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, οδηγώντας πολλούς τουρίστες να επανεξετάσουν τα σχέδια διακοπών τους.

Κάπως έτσι, προορισμοί που θεωρούνταν οι πιο καλές επιλογές για τις καλοκαιρινές αποδράσεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μαγιόρκα, αντικαθίστανται με άλλους βορειότερα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Σκανδιναβικές χώρες. Το ένα τρίτο μάλιστα των Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι αποφεύγουν προορισμούς όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ETC, ενώ το 17,3% υποστήριξε ότι το κάνει αυτό αποφεύγοντας συγκεκριμένα μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Μόλις περισσότερο από το 16% αναζήτησαν προορισμούς διακοπών με πιο σταθερές καιρικές συνθήκες. Σχεδόν ένας στους 10 (8,5%) δήλωσε ότι αλλάζει τους μήνες που ταξιδεύει, ενώ ένας στους 10 ταξιδιώτες δήλωσε ότι ανησυχεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
tourismos_xr

Κλείσιμο
Αν και η έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, παρέμειναν όλες στην κορυφή των τουριστικών προτιμήσεων, η μετατόπιση του ταξιδιωτικού κοινού δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντη, καθώς η κλιματική κρίση είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται και επηρεάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη.

Βόρεια Ευρώπη: Η νέα καλοκαιρινή πατρίδα

Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας, αναδεικνύονται σε ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη ζέστη. Οι περιοχές αυτές, παραδοσιακά γνωστές για το πιο δροσερό και ήπιο καλοκαιρινό κλίμα τους, βλέπουν μια αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Ηνωμένο Βασίλειο: Παράκτιες πόλεις όπως το Μπράιτον, η Κορνουάλη και η Lake District προσφέρουν όμορφο τοπίο, ευχάριστο καιρό και πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το Λονδίνο, με τα παγκοσμίου φήμης πολιτιστικά αξιοθέατα και τις ελαφρώς πιο δροσερές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, παρουσιάζει επίσης αύξηση των επισκεπτών.
Σκανδιναβία: Χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία γίνονται δημοφιλείς για τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία τους, όπως τα φιόρδ, τα δάση και οι λίμνες. Αυτοί οι προορισμοί παρέχουν μια αναζωογονητική αντίθεση με την καυτή ζέστη της νότιας Ευρώπης.
Why tourists are swapping southern for northern Europe | DW News

Η γοητεία των ψυχρότερων κλιμάτων

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που καθιστούν ελκυστικούς τους πιο δροσερούς βόρειους προορισμούς. Οι ηπιότερες θερμοκρασίες για παράδειγμα, επιτρέπουν στους τουρίστες να απολαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες χωρίς την ταλαιπωρία της υπερβολικής ζέστης. Η πεζοπορία, η περιήγηση στα αξιοθέατα και η εξερεύνηση των πόλεων είναι πιο ευχάριστες σε πιο δροσερά κλίματα.

Από την άλλη πλευρά, οι καύσωνες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης. Οι ψυχρότεροι προορισμοί μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους ταξιδιώτες. Επιπλέον, η Βόρεια Ευρώπη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, όπως ο Ήλιος του Μεσονυκτίου στη Σκανδιναβία, όπου ο ήλιος δεν δύει για αρκετές εβδομάδες το καλοκαίρι, και η πλούσια πολιτιστική ιστορία και τα καταπράσινα τοπία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οδοιπορικό στη Σκανδιναβία

Οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Αυτή όμως η αλλαγή στις ταξιδιωτικές τάσεις, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παραβλέψουμε, καθώς μπορεί στο μέλλον να έχει αξιοσημείωτες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όχι όμως απαραίτητα κακές. Για παράδειγμα, οι τουριστικές οικονομίες των βόρειων χωρών επωφελούνται από την εισροή επισκεπτών, ενώ τα παραδοσιακά νότια hotspots ενδέχεται να βιώσουν μείωση των τουριστικών εσόδων. Αυτή η ανακατανομή μπορεί να συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών στις ψυχρότερες περιοχές, οδηγώντας σε νέες επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.

Επιπλέον, οι τουρίστες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ταξιδιωτικών τους επιλογών. Οι ψυχρότεροι προορισμοί συχνά προωθούν πρακτικές βιώσιμου τουρισμού, όπως φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα και δραστηριότητες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, οι παραδοσιακοί καλοκαιρινοί προορισμοί προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές επενδύοντας σε υποδομές για να κάνουν το περιβάλλον πιο υποφερτό κατά τη διάρκεια των καύσωνων. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των χώρων πρασίνου, την εγκατάσταση συστημάτων ψύξης και την προώθηση σκιερών περιοχών. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτών των προσαρμογών παραμένει αβέβαιη ενόψει της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής.
zesti

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Καθώς λοιπόν η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα πρότυπα. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις φιλοξενίας είναι πιθανό να αναπτύξουν νέα πακέτα και προσφορές που θα αναδεικνύουν πιο δροσερούς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Επιπλέον, η τάση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για παγκόσμιες προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής κρίσης και διαχείρισης των επιπτώσεών της σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, καθώς βλέπουμε τελικά ότι όλα είναι συνδεδεμένα και τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευρύτερες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης