Τίγρη της Μαλαισίας: Εγείρουν ανησυχίες οι αυξημένοι θάνατοι για την διατήρηση του είδους

Μόνο 150 τίγρεις έχουν απομείνει

Αυξάνονται οι ανησυχίες των οικολόγων και των ειδικών άγριας ζωής από πολλές τίγρεις της Μαλαισίας που έχουν πεθάνει το τελευταίο διάστημα, με ορισμένους να κρούουν τον κώδωνα για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για το εμβληματικό ζώο.

Η τίγρη της Μαλαισίας είναι ένα είδος ενδημικό μόνο στις ζούγκλες της χώρας, αλλά το αλουροειδές αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση, αφού υπολογίζεται ότι έχουν μείνει λιγότερες από 150, λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων, της παράνομης λαθροθηρίας και της μείωσης των θηραμάτων, αναφέρει το CNN.

Ο αριθμός της τίγρης της Μαλαισίας έχει μειωθεί κατακόρυφα από τη δεκαετία του 1950, όταν περίπου 3.000 τίγρεις ζούσαν στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε αυτό το ήδη ζοφερό σκηνικό, φωτογραφίες και βίντεο μιας νεκρής τίγρης της Μαλαισίας έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Ιουνίου. Το κουφάρι, που βρέθηκε φουσκωμένο και επιπλέοντας σε ένα ρέμα στην αγροτική βόρεια πολιτεία Kelantan, ανακαλύφθηκε από δασοφύλακες. Δεν υπήρχαν σημάδια τραυματισμού από παγίδες ή πυροβολισμούς και οι δασικοί υπάλληλοι της πολιτείας διεξάγουν νεκροψία-νεκροτομή.



Οι εικόνες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς στη Μαλαισία, οι οποίοι σημείωσαν την επείγουσα ανάγκη διάσωσης του εθνικού τους συμβόλου από την εξαφάνιση.

«Η δεινή θέση των τίγρεων της Μαλαισίας είναι μια εθνική κρίση που απαιτεί την πλήρη προσοχή και δέσμευση όλων των Μαλαισιανών», δήλωσε στο CNN ο Χένρι Τσαν, διευθυντής προστασίας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση στη Μαλαισία (WWF). Απαιτούνται ισχυρότερες προσπάθειες διατήρησης, πρόσθεσε, όπως η ενίσχυση των περιπολιών σε κρίσιμα ενδιαιτήματα τίγρεων και η αξιοποίηση προηγμένης τεχνολογίας, όπως οι παγίδες με κάμερες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την παρακολούθηση και την επιτήρηση.

Στις 6 Ιουλίου, οι αρχές της δυτικής πολιτείας Περάκ ειδοποιήθηκαν για μια νεκρή τίγρη που βρέθηκε σε έναν αγωγό ομβρίων κοντά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Εκτιμάται ότι ήταν περίπου 4 ετών και είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Επιπλέον, ένα μήνα νωρίτερα, το πτώμα μιας άλλης ενήλικης τίγρης βρέθηκε δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στην πολιτεία Παχάνγκ. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η τίγρη, που πιστεύεται ότι ήταν 5 ετών, είχε παρασυρθεί από όχημα ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο από ένα κοντινό δασικό καταφύγιο.Ήταν η τέταρτη τίγρη της Μαλαισίας που σκοτώθηκε από σύγκρουση οχημάτων μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Μαΐου 2024, σύμφωνα με τις αρχές.



ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην άγρια ζωή, σε συνεργασία με Μαλαισιανούς αξιωματούχους έχουν δημοσιεύσει ένα οκταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση της Τίγρηςαπό το 2020, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το είδος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σχέδιο για φορολόγηση των υπερκερδών μετά την έκρηξη στις τιμές

Meteo: Τι καιρό θα κάνει τον Αύγουστο - Θερμότερος του κανονικού αναμένεται o επόμενος μήνας

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - BBC: Πέντε ερωτήματα για την αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr