Ημερίδα για το πρόγραμμα Antinero στα ελληνικά δάση

Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του

Ημερίδα με θέμα: «Πρόγραμμα ANTINERO στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του» διοργανώνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ώρες 12:00-14:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της ημερίδας, το Πρόγραμμα Antinero I, II και III χαρακτηρίζεται επίσημα ως το βασικό εργαλείο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την προστασία των δασών και περιλαμβάνει καθαρισμούς, δημιουργία γυμνών ζωνών και ζωνών αραιωμένης βλάστησης κ.λπ. Πολλά εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κρατικό προϋπολογισμό διοχετεύονται στα έργα αυτά, η υλοποίησή τους όμως έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από τη δασική επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Με ποιο νομικό πλαίσιο διεξάγεται η σχεδίαση και η ανάθεση των σχετικών έργων; Με ποια διαδικασία διαπιστώνεται η συμφωνία τους με τις αρχές της δασικής οικολογίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα και στην υπόροφο βλάστηση των δασών της χώρας; Με ποια κριτήρια μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα Antinero το σύνολο σχεδόν των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού που είχαν διατεθεί για το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, το οποίο έτσι ματαιώθηκε; Και, τέλος, πώς εντάσσονται τα έργα αυτά στον συνολικό σχεδιασμό δασικής πυροπροστασίας που ισχύει σήμερα στη χώρα;

Τα ζητήματα αυτά θα εξετασθούν από ειδικούς επιστήμονες και θα συζητηθούν με το κοινό στην ημερίδα «Πρόγραμμα ANTINERO στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, Αθήνα)

Την ημερίδα θα συντονίσει η Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος

Θα μιλήσουν:

Σοφία Ε. Παυλάκη, Δικηγόρος παρ’ ΑΠ, MΔΕ Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητoς, με θέμα: «Κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εφαρμογή του Προγράμματος Antinero στα ελληνικά δάση»

Δρ. Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος, τ. ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), με θέμα: «Βασικές σκέψεις για τη διαχείριση των μεσογειακών μας δασών και το πρόγραμμα Antinero»

Δέσποινα Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος (Popaganda, Reporters United), με θέμα: «Antinero: Πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών ή ικανή συνθήκη οικολογικής υποβάθμισης των δασών; Δημοσιογραφικά συμπεράσματα»

Θα ακολουθήσει ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κοινό

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τηλ: 210 3823850, info@environ-sustain.gr,

https://www.facebook.com/events/991223142689356?ref=newsfeed
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr