Αντάρτικο για τους ρύπους στην ανατολική Ευρώπη
Μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα «αντικλιματικό» μπλοκ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, πριν από λίγο, αξιωματούχοι της Πολωνικής Πρεσβείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ανασκεύασαν τις δηλώσεις τους, λέγοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρξε συμφωνία.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας κ. Maciej Nowicki, είχε δηλώσει στο Reuters ότι η
Μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα «αντικλιματικό» μπλοκ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, πριν από λίγο, αξιωματούχοι της Πολωνικής Πρεσβείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ανασκεύασαν τις δηλώσεις τους, λέγοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρξε συμφωνία.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας κ. Maciej Nowicki, είχε δηλώσει στο Reuters ότι η χώρα μας μαζί με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν να εναντιωθούν στην εφαρμογή των κλιματικών μέτρων. Την είδηση επιβεβαίωναν ακόμα και χθες αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΧΩΔΕ που από την πρώτη στιγμή διέψευσε την συμφωνία, χωρίς όμως να εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση, ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει μέσα στη μέρα διάβημα διαμαρτυρίας στην Πολωνική Πρεσβεία. Το υπουργείο έχει παραδεχτεί ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξε συνάντηση του κ. Γιώργου Σουφλιά με τον Πολωνό ομόλογό του, κατά την οποία τέθηκε το θέμα, δηλώνει όμως ότι η χώρα μας δεν παρεκκλίνει από τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την καταπολέμηση των αερίων του θερμοκηπίου. Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η … είδηση, σπεύδει να ανακοινώσει την έγκριση από την Κομισιόν του τελικού εθνικού σχεδίου κατανομής δικαιωμάτων για την περίοδο 2008-2012, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 16,7% των εκπομπών από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο μας έχει επιστραφεί πίσω δύο φορές στο παρελθόν, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές.
Θέλουν να αποδυναμώσουν τα μέτρα
Είναι φανερό πάντως ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας αναζητά ισχυρούς ευρωπαίους συμμάχους για να αναχαιτήσει τα μέτρα για το κλίμα, τα οποία προβλέπουν μείωση 20% των εκπομπών του άνθρακα μέχρι το 2020 και δημοπράτηση των ρύπων από το 2013 και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε παραγωγός θα πληρώνει για κάθε ρύπο που θα εκπέμπει εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν σήμερα, που τα δικαιώματα χορηγούνται δωρεάν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι για τους ηλεκτροπαραγωγούς και στην Ελλάδα από εκείνους που …τρέμουν στην ιδέα είναι η ΔΕΗ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συνολικά δικαιώματα προς κατανομή για την πενταετία 2008-2012 στις 140 υπόχρεες βιομηχανίες ανέρχονται σε 341.547.710 t CO2.. Εξ αυτών τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας με 230.117.824.
Η προσπάθεια της Πολωνίας καταδεικνύει επίσης ότι μεταξύ των μελών της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το κλιματικό πακέτο, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να το αποδυναμώσουν, «βγάζοντας σπυράκια» μόνο στη σκέψη της εφαρμογής του.
Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι στις χώρες αυτές, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα ώστε να ανταγωνιστούν ευθέως ενεργειακούς κολοσσούς στην ελεύθερη αγορά για τις άδειες εκπομπής ρύπων. Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν συγκαταλέγονται στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη και ζητούν τα μέτρα να εφαρμοστούν από εκείνους που δημιουργούν τα… περιβαλλοντικά αδιέξοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών ενάντια στα μέτρα θα μπορούσε –εφόσον υπάρχει ισχυρή μειοψηφία- να ανατρέψει αποφάσεις και να οδηγήσει την ΕΕ στο να βάλλει νερό στο κρασί της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr