Πράσινο φως για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα

Χωροθετείται στη θέση «Πλάκα», στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της νήσου Λήμνου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας μας το 2020, και με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, και ιδίως του πλούσιου θαλάσσιου αιολικού δυναμικού, προχώρησε την Πέμπτη στην αδειοδότηση του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου (offshore wind park) στην Ελλάδα.

Η Αρχή χορήγησε στην εταιρεία «CITY ELECTRIC A.E.» του ομίλου RF ENERGY A.E. την πρώτη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό σταθμό, συνολικής ισχύος 498,15 MW, ο οποίος χωροθετείται στη θέση «Πλάκα», στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της νήσου Λήμνου, και ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί στο Ηπειρωτικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (Αν. Μακεδονίας-Θράκης) μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, περιλαμβανομένης και της διασύνδεσης του σταθμού, αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο σταθμός θα αποτελείται από 81 ανεμογεννήτριες, ισχύος 6,15 MW η κάθε μία, ύψους περίπου 90 μέτρων και διαμέτρου πτερωτής 126 μέτρων. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια έκταση και σε αποστάσεις περίπου 2 έως 11 km από τις ακτές της Λήμνου, και σε βάθη πυθμένα από 16 έως 50 περίπου μέτρα.

Η σύνδεση του σταθμού θα πραγματοποιηθεί στο δίκτυο υπερ-υψηλής τάσης 400 kV της περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο αρμόδιος Διαχειριστής του Συστήματος. Για τη σύνδεση αυτή, θα υιοθετηθεί η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος (HVDC), με εγκατάσταση αφ’ ενός των αναγκαίων υποσταθμών και μετατροπέων εναλλασσομένου/συνεχούς ρεύματος σε δύο (2) κομβικά σημεία, δηλ. στην πλευρά του θαλάσσιου αιολικού πάρκου και στο σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, αφ’ ετέρου των αναγκαίων καλωδίων υψηλής τάσης DC από το πάρκο μέχρι το σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, μήκους περίπου 150 km. 

Η αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού αποτελεί πλέον βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής των κρατών που διαθέτουν τον πόρο αυτό, τόσο λόγω του κατά κανόνα υψηλότερου και ομαλότερου αιολικού δυναμικού των θαλασσών, έναντι αυτού της ξηράς, όσο και λόγω των μειωμένων επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι η εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 2.056 MW το 2009 σε 3.813 MW το 2011 (αύξηση 85%), ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των έργων που ήδη κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr