Η Ανταρκτική υπήρξε «πράσινη»

Ερευνητές, ύστερα από γεωτρήσεις που έκαναν στις παρυφές τις νοτιότερης ηπείρου ανακάλυψαν ότι η Ανταρκτική είχε φοινικόδεντρα, δεντροφτέρες, ακόμη και φυτά που συγγενεύουν με τα περίφημα αφρικανικά μπαομπάμπ

Σήμερα το 98% της επιφάνειας της Ανταρκτικής καλύπτεται από πάγο. Έρευνες όμως έδειξαν πως πριν από 52 εκατομμύρια χρόνια όμως, η Ανταρκτική ήταν ένας τροπικός παράδεισος με φοινικόδεντρα, δεντροφτέρες, ακόμη και φυτά που συγγενεύουν με τα περίφημα αφρικανικά μπαομπάμπ.

Ερευνητές τοποθέτησαν σωλήνες γεώτρησης μήκους πολλών χιλιομέτρων ανοιχτά της περιοχής Γουιλκτς, στην ανατολική Ανταρκτική. Αυτοί οι σωλήνες κατέβηκαν σε βάθος 4 χιλιομέτρων και τρύπησαν για ακόμη ένα χιλιόμετρο και έτσι ήρθαν στην επιφάνεια μεταξύ άλλων κόκκοι γύρης από φοινικόδεντρα, δέντρα που μοιάζουν με τα σημερινά μακαντάμια, αλλά και μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», κατά την Ηώκαινο Περίοδο, πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, τα υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των θερμοκρασιών. Στη Βρετανία, η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με σήμερα. Οι συνέπειες όμως ήταν πιο αισθητές στους πόλους, με τις θερμοκρασίες στην Ανταρκτική να ξεπερνούν τους 10 βαθμούς Κελσίου, φθάνοντας τους 25 το καλοκαίρι. Το χειμώνα δεν υπήρχαν πάγοι ούτε στις σκοτεινότερες περιοχές της ηπείρου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η ανακάλυψη ίσως είναι μια ματιά στο μέλλον. Πιστεύουν ότι η Ανταρκτική μπορεί και πάλι να «πρασινίσει» εάν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ανασχεθεί.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr