Σε καθεστώς προστασίας οι 24 από τις 40 βραχονησίδες

Στον… ύπνο πιάνει η Ελληνική Ορνιθολογική τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακατοίκητων βραχονησίδων, υποστηρίζοντας ότι από τις 40 νησίδες που ανακοινώθηκαν οι 24 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.  

Στον… ύπνο πιάνει η Ελληνική Ορνιθολογική τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακατοίκητων βραχονησίδων, υποστηρίζοντας ότι από τις 40 νησίδες που ανακοινώθηκαν οι 24 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.   

Η περιβαλλοντική εταιρεία κατηγορεί για άγνοια της σπουδαιότητας του φυσικού πλούτου τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ανδρέα Ταπραντζή για την εμπορική αξιοποίηση ακατοίκητων νησίδων.

Η Ορνιθολογική, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι’ αυτά περιοχές, εκφράζει την απορία αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις της για την πρόσφατη λίστα 40 νησίδων που διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διεθνή Τύπο, καθώς:

Οι 24 από τις 40 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.

Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Για ορισμένα από αυτά τα είδη, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.

«Είναι άξιο απορίας πώς το πολιτικό προσωπικό θεωρεί περισσότερο οικονομικά βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις απ’ ό,τι την ανάδειξη των όμορφων κατοικημένων και άγονων νησιών μας, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την καθιέρωση κινήτρων για τις τοπικές κοινωνίες», δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπ. θεμάτων Πολιτικής της Ορνιθολογικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr