«Αλλάξτε τα όλα γιατί δεν θα έχετε κτηματολόγιο ούτε το 2020»

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Χόρστ Ράινχεμπαχ της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, τίθεται το εθνικό κτηματολόγιο μετά την διαπίστωση διεθνών εμπειρογνώμων ότι με τους σημερινούς ρυθμούς λειτουργίας δεν θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για ολοκλήρωση των διαδικασιών ως το 2020.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Χόρστ Ράιχεμπαχ της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, τίθεται το εθνικό κτηματολόγιο μετά την διαπίστωση διεθνών εμπειρογνώμων ότι με τους σημερινούς ρυθμούς λειτουργίας δεν θα επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για ολοκλήρωση των διαδικασιών ως το 2020.

Τις μεγάλες αποκλίσεις που εμφανίζει το κτηματολόγιο της χώρας με τις παθογένειες δεκαετιών διαπιστώνει πόρισμα ειδικής ομάδας τεχνοκρατών από την Αυστρία, την Ισπανία και την Ολλανδία, που επισκέφτηκαν πριν μία εβδομάδα της Κτηματολόγιο ΑΕ με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Αξιωματούχου.

Στο κείμενο που έχει στα χέρια του ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος και είναι και σε γνώση του Πρωθυπουργού, οι εμπειρογνώμονες εντοπίζουν σημαντικά κενά στο management της εταιρείας, στην νομοθεσία αναφορικά με την ανάθεση των μελετών κτηματογράφησης με τις σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και στον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013.

Η πρώτη αφορά την σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό δράσεων με σκοπό την αλλαγή του πλαισίου που αφορά την σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών. Ο κ. Λιβιεράτος μιλώντας την Τετάρτη στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι σήμερα η διαδικασία επικύρωσης των χαρτών περιλαμβάνει 11 φάσεις και θεωρείται άκρως περίπλοκη και γραφειοκρατική (μόνο ο δασάρχης χρειάζεται να κάνει έλεγχο τρεις ή τέσσερις φορές για την επικύρωση του χάρτη), γεγονός που αποτυπώνεται και στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κύρωση νέων χαρτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης των μελετών κτηματογράφησης και έφερε ως παράδειγμα το κτηματολόγιο της Αθήνας που λόγω προσφυγών στο ΣτΕ η έγκριση μίας μελέτης καθυστέρησε τέσσερα χρόνια!  

Η δεύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά την διοικητική αναδιοργάνωση της Κτηματολόγιο που προβλέπει την συνένωση με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ). Ο τελευταίος έχει στην ευθύνη του την χαρτογράφηση της χώρας σε όλη την Επικράτεια και αποτελεί το νομικό υπόβαθρο του κτηματολογίου. Ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια Κτηματολόγιο και ΟΚΧΕ λειτουργούσαν ανταγωνιστικά με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και «σφαγή» μεταξύ των στελεχών. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο  συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

«Το ενιαίο κέλυφος της εταιρείας θα έχει δύο πυλώνες: την χαρτογράφηση γεωχρονικών δεδομένων που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και για τις αδειοδοτήσεις και το κτηματολόγιο που θα κάνει μόνο την κτηματογράφηση» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, δίνοντας άλλη μια σημαντική πτυχή του εγχειρήματος.

Πρόκειται για την αναδιάταξη των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας που θα αντικατασταθούν από τα γραφεία κτηματογράφησης. Όπως είπε «η χωροθέτησή τους αποτυπώνει την πολιτική ιστορία του τόπου» και χρειάζονται σημαντικές αλλαγές καθώς πολλά γραφεία είναι συγκεντρωμένα σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος και σε άλλες είναι σποραδικά χωροθετημένα, δημιουργώντας προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr