Πρώτο πράσινο νησί στην χώρα μας ο Άη Στράτης

Ο αέρας, ο ήλιος, τα κύματα, η διάσπαση του υδρογόνου, η αποθήκευση ενέργειας, η επαναφόρτιση μπαταριών είναι μερικές από τις τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν σε έναν με ιστορικές αναφορές και συμβολισμούς, τον οποίο φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πρώτο «πράσινο νησί» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Άη Στράτη, τόπο εξορίας των κομμουνιστών σε περιόδους που πλήγωσαν την χώρα, στο  νομό Λέσβου, για τον οποίο προωθείτ

Ο αέρας, ο ήλιος, τα κύματα, η διάσπαση του υδρογόνου, η αποθήκευση ενέργειας, η επαναφόρτιση μπαταριών είναι μερικές από τις τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν σε έναν με ιστορικές αναφορές και συμβολισμούς, τον οποίο φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πρώτο «πράσινο νησί» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Άη Στράτη, τόπο εξορίας των κομμουνιστών σε περιόδους που πλήγωσαν την χώρα, στο  νομό Λέσβου, για τον οποίο προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος με την χρήση φιλικών προς  το περιβάλλον πηγών ενέργειας

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, το ακριτικό νησί επελέγη για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος καθώς με μόλις 250 κατοίκους σαφώς χαρακτηρίζεται από περιορισμένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 1500 μεγαβατώρες σε ετήσια βάση, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 280 κιλοβάτ. 

Η παρέμβαση κινείται στην λογική της κάλυψης της συγκεκριμένης από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια και μικρά υδροηλεκτρικά.

Στο νησί θα εγκατασταθεί επίσης ερευνητικό κέντρο για τις ΑΠΕ ενώ στο εγχείρημα συμμετέχουν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το ΕΜΠ, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι μελέτες  για τον Άη Στράτη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, με προοπτική το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2009. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το κόστος του έργου θα οριστικοποιηθεί με ακρίβεια μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη στα τέλη Μαΐου, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 10 εκατ. ευρώ

Καϊκια, μοτοποδήλατα, αυτοκίνητα …

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππος Τσαλίδης, οι τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συστήματα άμεσης μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (φωτοβολταϊκά),  η ηλιακή θερμική τεχνολογία, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια, η αξιοποίηση της βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα), τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από κύματα και από παλίρροιες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη σε τεχνολογίες που είτε ακόμη βρίσκονται σε στάδιο έρευνας είτε το κόστος τους είναι σημαντικό προκειμένου να καταστούν εφαρμόσιμες. Τέτοιες είναι τα μικροφύκια και η χρησιμοποίηση του υδρογόνου, ενώ θα επιδιωχθεί η χρήση υωριδικών συστημάτων, στα οποία μπορεί να υπάρχουν φωτοβολταϊκά στοιχεία, πάνελ, αιολικά πάρκα, κάποιος σταθμός βιοντίζελ, το σύστημα αποθήκευσης μπαταρίας κ.α.

«Τα πάντα θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μιλάμε για αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, μηχανές ή καΐκια τα οποία μπορεί να είναι ηλεκτρικά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και υβριδικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλίδης.

Στην ίδια λογική κινούνται και εφαρμογές στην παραγωγή τροφίμων (υδροπονία, θερμοκήπιο με τα φυτά στο νερό) και λειτουργία θερμοκηπίων με φωτοβολταϊκά στοιχεία. Τονίστηκε σχετικά ότι στο παραδοσιακό θερμοκήπιο παράγονται 4 έως 6 τόνοι σε ένα στρέμμα ανά έτος στο χωράφι, στο κλασικό θερμοκήπιο παράγονται 18 τόνοι και σε ένα κλειστό υδροπονικό θερμοκήπιο παράγονται 45 τόνοι το έτος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής και ο κοινοτάρχης του νησιού Χ. Μακρής, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια ιστορική απόφαση για το νησί. «Από τόπος ιστορικής μνήμης, ο Άι Στράτης μπορεί να γίνει γη της επαγγελίας» είπε ο κ. Μακρής ενώ ο κ. Βογιατζής ανέφερε ότι η ιδέα δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο νησί, όταν προέτρεψε τους κατοίκους να αναζητήσουν μια άλλη εναλλακτική ανάπτυξη για τον τόπο τους, ο οποίος πλήττεται από την έλλειψη θέσεων εργασίας η οποία οδηγεί σε μετανάστευση τους νέους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προσδιόρισε ως αναμενόμενα οφέλη για το νησί την γενικότερη προβολή και τις θετικές στην τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα και με την εμπειρία σε αντίστοιχα πράσινα νησιά της Δανίας, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr