Ο νέος νόμος «ικανοποιεί» το Συμβούλιο Επικρατείας, λένε στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Τι θα συμβεί με τους 500 χιλιάδες πολίτες που έχουν υπαχθεί στον «αντισυνταγματικό» νόμο 4014 και έχουν ήδη αποπληρώσει τα πρόστιμα ή πληρώνουν δόσεις - Διαβάστε ρεπορτάζ του newmoney.gr

Την χρήση αεροφωτογραφιών, την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση την επιβάρυνση που έχουν στο περιβάλλον και την δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες  και την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντικρούσει την απόφαση-κόλαφο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα του νόμου των αυθαιρέτων.
Ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση της κρίσης της διάσκεψης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει στην αναθεώρηση του αντισυνταγματικού νόμου και εκφράζει την άποψη ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα παρουσίασε για την αυθαίρετη δόμηση σέβεται και προσαρμόζεται στην νομολογία του ΣτΕ με εντελώς νέα φιλοσοφία και αντίληψη.

Ως επιχείρημα, προτάσσει την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων προ και μετά του 1983, την χρήση προς όλος αεροφωτογραφιών του Ιουλίου του 2011 για να αποτραπεί νέα γενιά αυθαιρέτων και την επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου για το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.
Σε ότι αφορά όσους έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο 4014 υπογραμμίζεται ότι με ειδική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Στελέχη του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι όπου χρειάζεται θα προσαρμοστεί «περισσότερο» η ρύθμιση στην νεότερη κρίση του ΣτΕ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διαρρέονται από δικαστικούς κύκλους, η απόφαση δεν θίγει όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία υπαγωγής στο νόμο και έχουν καταβάλλει το σύνολο των προστίμων. Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 120.000 δηλώσεις. Αναζητείται επομένως η νομική φόρμουλα για όσους έχουν πληρώσει προκαταβολές για να κάνουν μεταβιβάσεις ή άλλες δικαιοπραξίες (οι υπόλοιποι από τις περίπου 500.000 που έχουν υποβάλλει συνολικά δηλώσεις τακτοποίησης) και όσοι τελούν σε καθεστώς δόσεων και δεν έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα.   

Νομικοί πάντως που χειρίστηκαν την υπόθεση των αυθαιρέτων στο ΣτΕ, υποστηρίζουν ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για τους πολίτες είναι να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος που να θωρακίζει όσους έχουν υποβάλλει δηλώσεις μέχρι και την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Διαπιστώνουν μάλιστα ότι το ΥΠΕΚΑ βιάστηκε να δημοσιεύσει το νόμο, ενώ ήταν σε εκκρεμότητα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των μέχρι σήμερα ρυθμίσεων, προχωρά για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Παραδέχεται δηλαδή ότι η πολιτεία γνώριζε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ωστόσο δεν σταμάτησε να υποδέχεται δηλώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.  
Ειδική αναφορά κάνει το ΥΠΕΚΑ στο θέμα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου,  υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου «κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς». Ωστόσο οι ελάχιστοι πόροι που προβλέπονται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος καθώς η πλειοψηφία εξυπηρετεί δημοσιονομικούς σκοπούς φαίνεται να αφήνουν ασυγκίνητο το ακυρωτικό δικαστήριο. Δεν πείθει ούτε η αναφορά του υπουργείου σε θεσμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αυθαίρετη δόμηση αλλά στην πράξη ουδέποτε ενισχύθηκαν για να είναι αποτελεσματικοί όπως η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, οι ελεγκτές δόμησης και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που σερνόταν επί τρία χρόνια και τελικά προβλέφτηκε στο τελευταίο σχέδιο νόμου.

Διαβάστε περισσότερα στο:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr