Γ. Σουφλιάς: Ο Αχελώος θα σώσει τη Θεσσαλία από τη λειψυδρία
Ως ένα σύνθετο περιβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας για την άνυδρη πόλη της Θεσσαλίας χαρακτήρισε άλλη μία φορά την εκτροπή του Αχελώου ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.
«Αξιοποιώντας μόνο το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα δίνουμε λύσεις ζωής στη Θεσσαλία, η οποία μαστίζεται από την έλλειψη νερού», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας που θα έχει μήκος 17,5 χιλι
Ως ένα σύνθετο περιβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας για την άνυδρη πόλη της Θεσσαλίας χαρακτήρισε άλλη μία φορά την εκτροπή του Αχελώου ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.
«Αξιοποιώντας μόνο το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα δίνουμε λύσεις ζωής στη Θεσσαλία, η οποία μαστίζεται από την έλλειψη νερού», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας που θα έχει μήκος 17,5 χιλιόμετρα και την κατασκευή του φράγματος.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος ολοκλήρωσε την Πέμπτη την περιοδεία του στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων επιθεωρώντας τα έργα της πολυσυζητημένης εκτροπής που συζητείται τα τελευταία 30 χρόνια και έχει μπλοκάρει τέσσερις φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έκρυψε ότι η υπόθεση είναι ένα όνειρο ζωής στην πολύχρονη πολιτική καριέρα του, η οποία ξεκίνησε το 1981 όταν ήταν ακόμα υφυπουργός Συντονισμού.
Τόνισε όμως ότι το έργο δεν τον προωθεί μόνο ως Θεσσαλός πολιτικός, αλλά γιατί πιστεύει ότι αποτελεί ένα «σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο, το οποίο έχει την αποδοχή όλου του πολιτικού κόσμου πλην λίγων εξαιρέσεων» - τις οποίες χαρακτήρισε μειοψηφία.
Ο κ. Σουφλιάς είπε επίσης ότι η υδατική λεκάνη του ποταμού Αχελώου και της Αιτωλοακαρνανίας είναι πλεονασματική σε νερό και ότι με την εκτροπή έως 600 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία (από τα συνολικά 4 δισ. κυβικά μέτρα) δεν υποθηκεύεται το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ επικαλέστηκε σχετικές μελέτες εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε.
Οπως είπε, όλες οι μελέτες έδειξαν ότι ακόμη και αν αξιοποιηθούν όλα τα επιφανειακά νερά της Θεσσαλίας (υπάρχουν μέχρι στιγμής τα φράγματα του Πλαστήρα και του Σμοκόβου, ενώ κατασκευάζεται η λίμνη Κάρλα) η περιοχή θα παραμείνει ελλειμματική - ακόμη και αν γίνει το φράγμα στη θέση Παλιοδερλί και το φράγμα της Κρύας Βρύσης, όπως και κάποια άλλα μικρά φράγματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι ο Πηνειός δεν έχει καθόλου νερό και δεν υπάρχει καμία υδάτινη φλέβα, με αποτέλεσμα τα αστικά συγκροτήματα να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και να παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρωσης και καθίζησης εδαφών.
Ο κ. Σουφλιάς στάθηκε και στην κριτική που δέχεται να μεταφέρει το νερό του Αχελώου για να ποτιστούν οι υδροβόρες καλλιέργειες βαμβακιού της θεσσαλικής πεδιάδας, οι οποίες θα σταματήσουν σε πέντε χρόνια λόγω της παύσης των κοινοτικών επιδοτήσεων. «Αν το 2013 σταματήσουν τα βαμβάκια, υπάρχουν άλλες καλλιέργειες. Ακόμη και τα ενεργειακά φυτά που θα βοηθήσουν οικολογικά είναι περισσότερο υδροβόρα από ό,τι είναι το βαμβάκι», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr