Βασίλειο της πλαστικής σακούλας η Ελλάδα

Σε βασίλειο της πλαστικής σακούλας, από τα πιο ρυπογόνα υλικά για το περιβάλλον, έχει μετατραπεί η ελληνική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι καταναλώνονται 11 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες την ημέρα, δηλαδή περίπου τρεις σακούλες ανά κάτοικο.

Την ίδια στιγμή σε χώρες όπως η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές έχει απαγορευτεί από καιρό η κυκλοφορία τους, ενώ από τις αρχές του έτους σε ανάλογα μέτρα προχώρησε και το υπουργείο Περιβάλ

Σε βασίλειο της πλαστικής σακούλας, από τα πιο ρυπογόνα υλικά για το περιβάλλον, έχει μετατραπεί η ελληνική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι καταναλώνονται 11 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες την ημέρα, δηλαδή περίπου τρεις σακούλες ανά κάτοικο.

Την ίδια στιγμή σε χώρες όπως η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές έχει απαγορευτεί από καιρό η κυκλοφορία τους, ενώ από τις αρχές του έτους σε ανάλογα μέτρα προχώρησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ!

Στη χώρα μας, ενώ από το 2002 υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των πλαστικών τσαντών ως υλικών συσκευασίας, το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει άλυτο.

Πριν από λίγους μήνες, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων,  εκπροσώπων εννέα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δικτύου καταστημάτων μικρογευμάτων και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος για τη σταδιακή απόσυρση της πλαστικής σακούλας και την αντικατάστασή της από άλλες, φιλικές για το περιβάλλον.

Μια ματιά όμως γύρω μας αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν έχουν πιάσει τόπο και ότι όλα τα μαγαζιά και super market, που είναι συνήθως οι χώροι που διακινούν και τις μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικής σακούλας, δεν έχουν περιορίσει την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίους Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι με σχετική ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών ζητούν να σταματήσει η δωρεάν χρήση τους, η πλαστική σακούλα, πέρα από τον αντιοικολογικό της χαρακτήρα (παράγεται από πολυαιθυλένιο - παράγωγο του πετρελαίου),  δημιουργεί και πολλές παράπλευρες απώλειες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.000 πλαστικές σακούλες και μπουκάλια ανά τετραγωνικό μέτρο στη Μεσόγειο, ενώ εκτιμάται ότι 200 διαφορετικά είδη θαλάσσιων οργανισμών (πουλιά, φάλαινες, φώκιες και χελώνες) πεθαίνουν λαμβάνοντας το πλαστικό σαν τροφή.

Η χρήση σε άλλες χώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο βουλευτών, στις ΗΠΑ χρειάζονται 12 βαρέλια πετρέλαιο για να κατασκευαστούν οι πλαστικές σακούλες που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες. Στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται τρία δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες τον χρόνο, απαγορεύτηκε η δωρεάν διανομή τους.

Η Κίνα θα εξοικονομήσει τριάντα επτά εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο τον χρόνο από το μέτρο αυτό. Πρώτη η Ιρλανδία, το 2002, ψήφισε νόμο με τον οποίο φορολογεί τις πλαστικές σακούλες. Οσοι πολίτες θέλουν σακούλα πρέπει να πληρώσουν 0,33 ευρώ. Επειτα από λίγες εβδομάδες και μετά από μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία η χρήση της σακούλας μειωθηκε κατά 94%. Ακολούθησαν η Σκωτία και η Δανία.

Το 2005 η Ρουάντα απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες.

Το Μάρτιο του 2007 το Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγορεύει τη χρήση μη βιοδιασπώμενων πλαστικών τσαντών στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Στο Μπαγκλαντές έχουν απαγορευτεί.

Στην Ουγκάντα τα χρήματα που εξοικονομούνται μπαίνουν σε ένα ταμείο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των άπορων παιδιών.

Στο Λονδίνο ξεκίνησε η χρέωση της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου, ενώ ολοκληρωτική απαγόρευση ισχύει από τις αρχές του χρόνου στο Παρίσι, μέτρο που θα ισχύσει σε όλη τη Γαλλία μέχρι το 2010.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr