ΥΠΕΧΩΔΕ: Αναβαθμίζονται υπηρεσίες στον τομέα του περιβάλλοντος

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αναβαθμίζονται δύο τμήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ σε Διευθύνσεις, υπέγραψε ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για την σύσταση της Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας και τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Η αναβάθμιση της διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας έρχεται σε μια περίοδο που οι προβλέψεις είναι ήδη δυσοίωνες. Σε έκθεση του WWF, που τιτλοφορείται «Ζωντανός Πλανήτης»,

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αναβαθμίζονται δύο τμήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ σε Διευθύνσεις, υπέγραψε ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για την σύσταση της Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας και τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Η αναβάθμιση της διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας έρχεται σε μια περίοδο που οι προβλέψεις είναι ήδη δυσοίωνες. Σε έκθεση του WWF, που τιτλοφορείται «Ζωντανός Πλανήτης», επισημαίνεται ότι την περίοδο 1970-2005 έχει σημειωθεί μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας που αγγίζει το 30%. Με πρωτοβουλία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της περιβαλλοντικής οργάνωσης η Αθήνα θα αποτελέσει για δύο μέρες το επίκεντρο της  παγκόσμιας προσπάθειας για τη διάσωση της βιοποικιλότητας, οργανώνοντας συνέδριο με «Προστασία της βιοποικιλότητας – μετά το 2010» στις 27-28 Απριλίου.  

Η νέα διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας θα υπαχθεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και θα αποτελείται από πέντε τμήματα (Στρατηγικής – Νομικής Υποστήριξης για το Φυσικό Περιβάλλον, τμήμα Βιοποικιλότητας, τμήμα Εθνικού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, τμήμα Βιοτεχνολογίας και τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής Υποστήριξης και Ενημέρωσης).

Στις αρμοδιότητές της θα είναι μεταξύ άλλων θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας, θέματα προστασίας, διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, βιοτεχνολογίας κ.α

Αντίστοιχα, με τη σύσταση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στόχος είναι η εξειδίκευση της έρευνας στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που προσδίδουν στον ελληνικό χώρο τη μοναδικότητα που τον διακρίνει.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 820 οικισμοί έχουν υπαχθεί ήδη σε καθεστώς προστασίας ως παραδοσιακοί οικισμοί, ενώ στο σύνολο της χώρας περίπου 9.500 κτήρια έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα.

Η Διεύθυνση θα ασχολείται με παραδοσιακούς οικισμούς και θέματα υλοποίησης και ελέγχου της πολεοδομικής πολιτικής, θέματα προστασίας και ανάδειξης των αξιόλογων κτηρίων κ.α.

Τέλος το υπουργείο προχωρεί στην δημιουργία Αυτοτελούς Γραφείου Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών. 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr