ΟΗΕ: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Πώς θα είναι το κλίμα στη Γη το 2100;

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Πώς θα είναι το κλίμα στη Γη το 2100;

Μεγαλύτερο βάρος ευθύνης για την υπερθέρμανση επιρρίπτουν διακεκριμένοι επιστήμονες του κλίματος στον ανθρώπινο παράγοντα

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Πώς θα είναι το κλίμα στη Γη το 2100;

Η ευθύνη του ανθρώπου για την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας είναι πιο βέβαιη παρά ποτέ και η μέση θερμοκρασία της Γης πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,3 ως 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη νέα έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη το Κλίματος (IPCC) που υιοθετήθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη.

Η IPCC αναθεωρεί επίσης προς τα πάνω το ύψος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία αναμένεται ότι θα είναι από 26 ως 82 εκατοστά ως το 2100, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την IPCC, είναι πλέον «εξαιρετικά πιθανό» η επίδραση του ανθρώπου να είναι η κύρια αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας που παρατηρείται από τα μέσα του 20ου αιώνα, κάτι που είναι τώρα κατά 95% βέβαιο. Στην προηγούμενη έκθεση, το 2007, η βεβαιότητα αυτή ήταν 90%.

Αναφορικά με τις διαστάσεις που θα έχει ενδεχομένως η άνοδος της θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα, η IPCC εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια χωρίς να αποφαίνεται για τις πιθανότητες που έχει καθένα απ' αυτά να πραγματοποιηθεί.

Κλείσιμο
Έτσι η IPCC εκτιμά ότι είναι πιθανό η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης να αυξηθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μέχρι 4,8 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προβολές αυτές εξαρτάται προφανώς κατά πρώτο λόγο από τις ποσότητες των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα μέσα στις προσεχείς δεκαετίες. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή.

«Για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή θα χρειασθούν σημαντικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τόμας Στόκερ, αντιπροέδρου της ομάδας της IPCC.

Οι εμπειρογνώμονες της IPCC περιμένουν επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος θα προκαλέσει πιο έντονα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, παρόλο που ορισμένα σημεία δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρα.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιθανόν συχνότερα και θα διαρκούν περισσότερο. Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, περιμένουμε ότι στις περιφέρειες που είναι σήμερα υγρές θα πέσουν περισσότερες βροχές και στις περιφέρειες που είναι ξηρές θα πέσουν λιγότερες, έστω κι αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις», σύμφωνα με τον Τόμας Στόκερ.

Όσον αφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία είναι μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας, η IPCC αναθεωρεί τις προβολές της προς τα επάνω: οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον πως η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει κατά μέσο όρο από 26 ως 82 εκατοστά μέχρι το 2100, έναντι των 18 ως 59 εκατοστών που ήταν η εκτίμησή της το 2007. Οι κλιματολόγοι λαμβάνουν πλέον καλύτερα υπόψη ένα φαινόμενο που πριν από 6 χρόνια δεν είχε μελετηθεί επαρκώς: το λυώσιμο στους ωκεανούς των παγετώνων που βρίσκονται στα παράλια της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Η IPCC, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει αποστολή να διαφωτίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους όσον αφορά το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως δεν προβαίνει σε συστάσεις.

«Η αλήθεια που ενοχλεί επιβεβαιώθηκε», υποστηρίζουν περιβαλλοντικές ΜΚΟ

«Η αλήθεια επιβεβαιώθηκε», δήλωσαν σήμερα οι κύριες περιβαλλοντολογικές μη κυβερνητικές οργανώσεις –Greenpeace, Oxfam, WWF και Οι Φίλοι της Γης– μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι οποίοι θεωρούν ακόμη πιο βέβαιη την ευθύνη του ανθρώπου για το φαινόμενο αυτό.

«Έπειτα από 25 χρόνια εκθέσεων από την IPCC, η αλήθεια που ενοχλεί επιβεβαιώθηκε: Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό και προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως την καύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Γκρίνπις, WWF, Oxfam και Οι Φίλοι της Γης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης