Τα γριγρι εξαφάνισαν τα δελφίνια του Ιονίου
Η υπεραλίευση και κυρίως τα γριγρι ευθύνονται για την δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού των δελφινιών του Ιονίου που μέσα σε δέκα χρόνια από 150 κοινά δελφίνια φτάσαμε να μετρούμε μόλις 15!
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού τους όπως και του τόνου προκλήθηκε κυρίως από την εξάντληση της τροφής τους, λόγω της υπεραλίευσης. Με απλά λόγια ο άνθρωπος παίρνει την… μπουκιά από το στόμα των θαλάσσιων θηλασ
Η υπεραλίευση και κυρίως τα γριγρι ευθύνονται για την δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού των δελφινιών του Ιονίου που μέσα σε δέκα χρόνια από 150 κοινά δελφίνια φτάσαμε να μετρούμε μόλις 15!
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού τους όπως και του τόνου προκλήθηκε κυρίως από την εξάντληση της τροφής τους, λόγω της υπεραλίευσης. Με απλά λόγια ο άνθρωπος παίρνει την… μπουκιά από το στόμα των θαλάσσιων θηλαστικών.
Την άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων της αλιείας για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσμούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, 10 διεθνείς και 3 ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ (MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Whale and Dolphin Conservation Society, WWF Ελλάς κ.α).
Οι οργανώσεις καλούν τα δύο αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή Natura που βρίσκεται ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος.
Το κοινό δελφίνι είναι ένα από τα τέσσερα είδη δελφινιών που ζουν στη χώρα μας και ο πληθυσμός της περιοχής Natura του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου είναι ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της Μεσογείου.Ο μεσογειακός πληθυσμός κοινών δελφινιών έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και θεωρείται υπό εξαφάνιση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώνεις ζητούν την άμεση λήψη μέτρων με πλήρη απαγόρευση της βιντζότρατας από 31/05/10 όπως προβλέπεται από τον 1967/2006, υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών από όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας και λήψη μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία. Όπως μάλιστα αναφέρουν η λήψη μέτρων διαχείρισης αλιείας σε περιοχές Natura 2000 και η χρηματοδότηση τους είναι δυνατή στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr