Απόψε το «ραντεβού» του κομήτη ISON με τον ήλιο

Απόψε το «ραντεβού» του κομήτη ISON με τον ήλιο

Απόψε θα αγγίξει την καυτή ανάσα του Ήλιου - «Eίναι ακόμη ζωντανός και φωτεινός», διεκρινίζει η NASA

Απόψε το «ραντεβού» του κομήτη ISON με τον ήλιο
Ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα», ISON, «είναι ακόμη ζωντανός και φωτεινός», σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της NASA, η οποία «απαντά» σε χθεσινά δημοσιεύματα που ήθελαν τον κομήτη να λιώνει και τον πυρήνα του να καταστρέφεται, λόγω της θερμότητας του ήλιου.

Αλλά και ορισμένοι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, πιστεύουν ότι ήδη ο κομήτης δείχνει σημάδια αποσύνθεσης.

Με την νέα αυτή ανακοίνωση, η NASA δίνει ξανά ελπίδες σε όσους περίμεναν απόψε τον ISON ότι ο κομήτης, που προέρχεται από το εξωτερικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, θα πλησιάσει τελικά σήμερα τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, σχεδόν «ξύνοντας» την καυτή επιφάνειά του.

Η φωτογραφία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η NASA δείχνει ότι ο κομήτης είναι σε σταθερή πορεία προς τον ήλιο.

Κλείσιμο
Κάποια στιγμή από τις 20:30 έως τις 20:45 ώρα Ελλάδος απόψε, ο ISON, μετά από ένα ταξίδι που κράτησε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια, θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο (στο λεγόμενο περιήλιό του).


Ο κομήτης στις 19 Νοεμβρίου

Τότε θα φανεί αν θα καταφέρει να περάσει το κρίσιμο τεστ αντοχής και θα επιβιώσει ή, λόγω της τρομακτικής βαρύτητας και θερμότητας του άστρου μας, θα διαλυθεί, προτού προλάβει να προσφέρει ένα πολυαναμενόμενο φωτεινό θέαμα στους ουρανούς της Γης εντός του Δεκεμβρίου.



Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι, με διαστημικά (STEREO, SOHO, SDO, Hinode) και επίγεια τηλεσκόπια, θα παρακολουθούν την παράτολμη βουτιά του κομήτη μέσα στην καυτή ανάσα του Ήλιου, όπου θα συναντήσει θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών Κελσίου, οι οποίες θα μπορούσαν να λιώσουν ακόμα και σίδηρο.

Όπως είπε ο βρετανός καθηγητής αστρονομίας Τιμ Ο΄Μπράιαν, «είναι σαν να ρίχνεις μια χιονόμπαλα μέσα σε μια φωτιά. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει. Από την άλλη όμως, ευτυχώς για τον κομήτη, είναι μεγάλος και κινείται γρήγορα, οπότε δεν θα περάσει πολλή ώρα κοντά στον Ήλιο. Άρα υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την έκβαση».

Ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας εκτίμησε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο ISON θα είναι απλώς ορατός με γυμνά μάτια από τη Γη τη νύχτα, όμως δεν θα προσφέρει το αναμενόμενο εντυπωσιακό θέαμα ακόμα και τη μέρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» μάλλον δεν θα είναι και τόσο θεαματικός όσο αναμενόταν πριν από ένα χρόνο. Όπως επισημαίνει, ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 ετών ήταν ο Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο εκείνου της Αφροδίτης.

Εάν ο ISON κατορθώσει να επιβιώσει από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, αναμένεται να προσπεράσει τη Γη μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα σε απόσταση 64,2 εκατ. χλμ.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης