Γαλάζιες σημαίες σε 425 ελληνικές παραλίες

Είναι καθαρές σε ό,τι αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να βραβευτούν. Χρειάζεται επίσης να είναι οργανωμένες, καθαρές από πλευράς περιβάλλοντος και να πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας των λουομένων και προστασίας των ακτών.

Σχινιάς, Λαγονήσι, Πούντα Ζέζα, Αστέρας Βουλιαγμένης, Μαύρο Λιθάρι είναι μερικές από τις συνολικά 425 ελληνικές ακτές που βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία, φέρν

Είναι καθαρές σε ό,τι αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να βραβευτούν. Χρειάζεται επίσης να είναι οργανωμένες, καθαρές από πλευράς περιβάλλοντος και να πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας των λουομένων και προστασίας των ακτών.

Σχινιάς, Λαγονήσι, Πούντα Ζέζα, Αστέρας Βουλιαγμένης, Μαύρο Λιθάρι είναι μερικές από τις συνολικά 425 ελληνικές ακτές που βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία, φέρνοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία ανάμεσα σε 39 χώρες.

Στην Ελλάδα υπεύθυνος του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που είναι και ο συντονιστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες

Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές πρότυπο ποιότητας, το οποίο απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του, που είναι 29 συνολικά κριτήρια.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και κάμπινγκ.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους.

Η διαδικασία για την χορήγηση της Γαλάζιας Σημαίας έχει ως εξής: οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν την περίοδο του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλείψεις.

Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, η οποία μετά το τέλος της θερινής περιόδου εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.

Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος.

Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr