ΔΕΣΦΑ: Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από τον σταθμό συμπαραγωγής

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαϊου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη τα εγκαίνια της λειτουργίας της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης  (ΣΗΘΥΑ), στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης, η Ειδική Γραμματέας Διεθνούς Ενεργειακής Πο

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαϊου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη τα εγκαίνια της λειτουργίας της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης  (ΣΗΘΥΑ), στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης, η Ειδική Γραμματέας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΑΝ κ. Έλσα Λοβέρδου, ο Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κ. Νικόλαος Μαυρομάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εστιάζεται τόσο στην προώθηση των μεγάλων ενεργειακών αγωγών που διασφαλίζουν την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην υλοποίηση ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος που έχει ως στόχο την διείσδυση του φυσικού αερίου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε την διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΔΕΣΦΑ για τη συμβολή τους στην ομαλή τροφοδοσία των Ελλήνων καταναλωτών και τόνισε ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί έναν ισχυρό βραχίονα υλοποίησης μιας πολιτικής που συνδυάζει την ασφάλεια του εφοδιασμού με τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος δήλωσε ότι η λειτουργία της πρότυπης και καινοτόμου μονάδας ΣΗΘΥΑ, η οποία υλοποιήθηκε σε χρόνους –ρεκόρ και νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα από τους ανθρώπους του ΔΕΣΦΑ,  εντάσσεται στην φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού αερίου, η οποία συνδυάζεται με μία σειρά από περιβαλλοντικές δράσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια της εναρμονισμένης λειτουργίας του Σταθμού με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο και έχει ενταχθεί.

Οι δραστηριότητες  του  Σταθμού διεξάγονται σύμφωνα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 14001  με βάση το οποίο εφαρμόζονται συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης των στερεών και υγρών επικινδύνων και μη αποβλήτων.

Επίσης, έχουν διαρθρωθεί και εφαρμόζονται ολοκληρωμένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ( ΣΑΘΡ ), Μελέτες Επικινδυνότητας και Ασφαλούς λειτουργίας κατά ΑΤΕΧ (Atmosphere explosible), ISPS ( International Ship and Port Facility Security ) καθώς επίσης και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που διατηρούν σε ετοιμότητα τις υποδομές και το προσωπικό του Τερματικού Σταθμού.

«Η  αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με την μέριμνα  που λαμβάνεται για την ασφάλεια των υποδομών και του προσωπικού και για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος καθιστά τον Τερματικό Σταθμό ως ένα έργο – πρότυπο που εγγυάται τόσο την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας μας, όσο και την περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και κατά την ρωσοουκρανική κρίση του Ιανουαρίου», κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος

Το έργο

Η εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης  (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 13 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 14,5 MW θερμικής ενέργειας στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Η μονάδα καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του αναβαθμισμένου Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας, οι οποίες στην αιχμή φτάνουν τα 3,9 μεγαβάτ,  ενώ η λειτουργία του ΣΗΘΥΑ επιτρέπει τη διοχέτευση της περίσσειας της παραγόμενης  Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ επιφέροντας σωρευτικά με την ανάκτηση  θερμικής ενέργειας εξοικονόμηση 310.000€ ετησίως.

Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ ) με  συνολικό προϋπολογισμό 21.000.000 ευρώ  και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 9.500.000 ευρώ.

Αποτελείται από 2 γεννήτριες ΜΕΚ δυναμικότητας ισχύος 6,5 MW έκαστη και χαρακτηρίζεται από απόδοση της τάξης του 90 % .

Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά καθώς η λειτουργία του ΣΗΘΥΑ επέφερε συνολική μείωση αέριων ρύπων της τάξης του 77 %  , εξοικονομώντας 22.000 tn CO2 , 522 tn SO2 , 5 tn CO και  35 tn NOx ετησίως από τους ρύπους που παράγονταν τόσο στα κέντρα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ όσο και κατά την λειτουργία των αεριοποιητών ΥΦΑ του Σταθμού από την καύση φυσικού αερίου.

Επιπλέον, μέσω της ανάκτησης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας, παράγεται ζεστό νερό για την λειτουργία  των αεριοποιητών ΥΦΑ του Σταθμού, ενώ επιτυγχάνεται και η ορθολογική χρήση φυσικών πόρων με τη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων ψύξης των μηχανών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr