SOS λόγω αιθαλομίχλης

Στα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια - Ειδικές οδηγίες της Γραμματείας Δημόσιας Υγείας για την προστασία των παιδιών, των πολιτών άνω των 65 ετών, των καρδιοπαθών, όσων έχουν άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα - Δείτε φωτογραφίες της Αθήνας το σαββατόβραδο

Τοπίο στην... αιθαλομίχλη θύμιζε το λεκανοπέδιο της Αττικής το βράδυ του Σαββάτου. Από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το www.protothema.gr αποκαλύπτεται η αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα που προκαλούσε δυσφορία σε εκατομμύρια πολίτες. Αυτό που δεν αποτυπώνεται στις φωτογραφίες είναι η οσμή από τους ρύπους οι οποίοι δημιουργούνται από την μαζική καύση ξύλων αλλά και άλλων μη κατάλληλων υλικών που πολλοί καίνε στα τζάκια τους κάνοντας την κατάσταση ανυπόφορη για τους κατοίκους. 

Οι συστάσεις των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος να περιοριστεί η άσκοπη χρήση τζακιών μάλλον πήγαν στο βρόντο, αφού πολλοί υπό την πίεση της ανάγκης να προσφέρουν ζεστασιά στις οικογένειές τους έβαλαν σε δεύτερο πλάνο το θέμα της υγείας των συμπολιτών τους αλλά και των ιδίων, αφού οι πρώτοι που επιβαρύνονται από τα μικροσωματίδια είναι όσοι βρίσκονται κοντά στα τζάκια που καίγονται ακατάλληλα υλικά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του www.protothema.gr το βράδυ του Σαββάτου δεν υπήρξε αύξηση των προσελεύσεων σε ό,τι αφορά τα οξεία αναπνευστικά περιστατικά. Οπως δηλώνει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου στις δέκα πνευμονολογικές κλινικές του ΕΣΥ στην Αττική που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης της δημόσιας υγείας από τις επιπτώσεις των μικροσωματιδίων δεν καταγράφηκε αύξηση των προσελεύσεων σε ό,τι αφορά τα οξεία αναπνευστικά περιστατικά.

Στο όριο συναγερμού τα μικροσωματίδια

Στα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στον σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι το Σάββατο σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην Αριστοτέλους τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 101 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στη Λυκόβρυση μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 90. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν ολόκληρο το χθεσινό 24ωρο. Με απλά λόγια, το βράδυ οπότε και το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο οι τιμές των μικροσωματιδίων εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από τον καταγεγραμμένο μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα όρια που έχουν τεθεί, ο πρώτος συναγερμός ενεργοποιείται όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια και ο κόκκινος συναγερμός «χτυπά» όταν τα μικροσωματίδια υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι σήμερα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαιτέρως οι καιρικές συνθήκες σε σχέση με το Σάββατο.

Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες - Οδηγίες για προστασία παιδιών, πολιτών άνω των 65 ετών και καρδιοπαθών

Συναγερμός έχει σημάνει στις κρατικές υπηρεσίες λόγω της αιθαλομίχλης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας δίνει ειδικές οδηγίες για προστασία των παιδιών, όλων των πολιτών άνω των 65 ετών, των καρδιοπαθών, όων έχουν αναπνευστικά προβλήματα και όσων υποφέρουν από άσθμα δεδομένου ότι και σήμερα οι κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να ευνοήσουν την δημιουργία αιθαλομίχλης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Υγείας συστήνει:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολοθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες».


























Φωτογραφίες:Νίκος Βεντουράκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr