ΤΕΕ: Ολη η Ελλάδα ένα αυθαίρετο!
Πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν εκτελούνται ποτέ. Πολεοδομίες σε συνθήκες διάλυσης λόγω έλλειψης προσωπικού και ολόκληρες αυθαιρετούπολης που συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι στην πολιτεία, περιμένοντας την επόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα τις νομιμοποιήσει!
Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες παρανομίες
Πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν εκτελούνται ποτέ. Πολεοδομίες σε συνθήκες διάλυσης λόγω έλλειψης προσωπικού και ολόκληρες αυθαιρετούπολης που συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι στην πολιτεία, περιμένοντας την επόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα τις νομιμοποιήσει!
Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες παρανομίες στην εντός σχεδίου δόμηση και που το ΤΕΕ έχει επικρίνει από την αρχή της εξαγγελίας του εισπρακτικού μέτρου, επιστήμονες, μηχανικοί, δικηγόροι αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης περιέγραψαν χθες στην ειδική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της ελληνικής αυθαιρετούπολης με τις περίπου 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετες κατοικίες.
«Αλλαγές επί αλλαγών νόμων, κάνουν πιο εύκολη κάθε παρερμηνεία και πρόστιμα επί προστίμων (έχουν όλα αποτύχει), στοχεύουν σε εξιλαστήρια θύματα, τους εργαζόμενους στις πολεοδομίες, τους μηχανικούς, τους πολίτες. Εν τέλει η προβαλλόμενη αυστηρότητα του νόμου δεν είναι παρά προκάλυμμα για την καταστρατήγηση και την παραβίασή του. Το σύστημα είναι απρόσωπο: δεν διστάζει να καταπίνει και Υπουργούς», αναφέρει ο κ. Αλαβάνος.
Σύμφωνα με τον Αντινομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Χάρη Δαμάσκο η Νομαρχία προγραμματίζει κάθε χρόνο 100 κατεδαφίσεις. Πόσες από αυτές εκτελούνται; Η απάντηση είναι καμία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βίλας 500 τ.μ στα νότια προάστια της Αθήνας, την οποία η Νομαρχία προσπαθεί πέντε χρόνια να κατεδαφίσει. Όπως ανέφερε ο κ. Δαμάσκος έχει προγραμματιστεί 12 φορές η κατεδάφισή της αλλά και τις 12 ακυρώθηκε εξαιτίας της ασάφειας της νομοθεσίας και των πολλών παραθύρων!
Εάν υπήρξε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας για το ύψος των προστίμων που είναι πολύ τσουχτερά, τότε θα μπορούσαμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό την αυθαίρετη δόμηση, υποστήριξε ο κ. Ηλίας Μπεριάτος, καθηγητής Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
60 μηχανικοί για 3,5 εκ. κόσμου
Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν περίπου 25 εκατ. κτίσματα, από τα οποία 2,5 εκατ. (δηλαδή το 10%) είναι «εντελώς» αυθαίρετα (δεν έχουν καν οικοδομική άδεια) ενώ τα υπόλοιπα έχουν κάποιου είδους πολεοδομική αυθαιρεσία, άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη.
Ως τεκμηρίωση της ελλιπούς εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας και του ελέγχου της οικοδομής ανέφερε ότι οι 60-70 μηχανικοί των πέντε Πολεοδομιών της Αθήνας καλούνται να εξυπηρετήσουν 3,5 εκατ. πολίτες. Λείπουν, όπως είπε, 2.500 υπάλληλοι, ενώ το κράτος δεν συνδέει την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση με πόρους.
Μάλιστα, κατήγγειλε, ότι επί δυο χρόνια η Νομαρχία αλληλογραφεί με το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπουργό!
Να σταματήσει η οικοπεδοποίηση της υπαίθρου
Περίπου 1.000 καταγγελίες για αυθαίρετα έφτασαν το 2008 στο δήμο της Αθήνας. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τα 500 ήταν αυθαίρετα που αντιστοιχούσαν σε πρόστιμα 9 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά την ανέγερση και 4,5 εκατ. ευρώ για διατήρηση αυθαιρέτου. Όμως η τύχη τους αγνοείται από τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τους πόρους για να προχωρήσει στη κατεδάφισή τους ή να τα εισπράξει ενώ τα «ντελίβερι» των φακέλων σε βουλευτές και υπουργούς παγώνουν τις διαδικασίες.
Να διαχωριστούν οι υπηρεσίες των πολεοδομιών πρότεινε κ. Μπεριάτος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι ίδιοι οι άνθρωποι που εκδίδουν οικοδομικές άδειες, την ίδια στιγμή να συμμετέχουν και στις υπηρεσίες ελέγχου. Ο κ. Μπεριάτος ζήτησε πάντως να δοθεί ένα τέλος στην οικοπεδοποίηση της υπαίθρου και στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης και να σταματήσει η σπέκουλα της κερδοσκοπίας με τις φουσκωμένες τιμές γης, που όπως είπε αντιστοιχούν στο 50% του κόστους της κατασκευής ενός ακινήτου. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν ριζικές λύσεις στα καραμπινάτα αυθαίρετα που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να νομιμοποιηθούν, όπως είναι εκείνα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, αιγιαλό κ.α.
Να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι
Να καταργηθούν εντελώς οι ημιυπαίθριοι χώροι πρότεινε ο καθηγητής πολεοδομίας του ΕΜΠ κ. Αθανάσιος Αραβαντινός, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές του και να πάψει να σκέφτεται όπως σκεφτόταν πριν από 40 χρόνια. «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι εάν το δηλώσεις δεν θα το σώσεις» είπε ο κ. Αραβαντινός.
Υπέρ μιας λύσης που δεν θα οδηγεί σε νομιμοποίηση του εμβαδού του κλεισμένου ημιυπαίθριου, αλλά σε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφισή του τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της ΄Ένωσης
Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Σταύρος Παραδιάς. Όπως είπε στόχος της ρύθμισης θα πρέπει να είναι η απαλλαγή του πολίτη από κάθε άλλη διοικητική, φορολογική ή ποινική συνέπεια, καθώς και από τα …καρφώματα των συνιδιοκτητών με αίτημα το άνοιγμα του ημιυπαίθριου χώρου και με ποσό ενιαίου διοικητικού προστίμου που δεν θα υπερβαίνει μεσοσταθμικά τα 1.000 ευρώ για το μέσο διαμέρισμα κατασκευής μετά το 2003 και τα 500 ευρώ για τα παλαιότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr