Αλυκή Μεσολογγίου: Περιβαλλοντικό έγκλημα ενόψει με την ιδιωτικοποίηση

Mετά τις παραλίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει σε ιδιώτες και τις ελληνικές αλυκές. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να βάλλει πωλητήριο στη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, την αλυκή Μεσολογγίου συναντά σφοδρές αντιδράσεις από τις εταιρείες επεξεργασίας άλατος, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι η απόφαση της πολιτείας θέτει σε κίνδυνο τον βιότοπο της περιοχ

Mετά τις παραλίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει σε ιδιώτες και τις ελληνικές αλυκές. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να βάλλει πωλητήριο στη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, την αλυκή Μεσολογγίου συναντά σφοδρές αντιδράσεις από τις εταιρείες επεξεργασίας άλατος, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι η απόφαση της πολιτείας θέτει σε κίνδυνο τον βιότοπο της περιοχής.

Όπως αναφέρουν, η Αλυκή Μεσολογγίου, με ετήσια παραγωγή άλατος 120.000 τόνους έχει ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά καθώς βρίσκεται εντός της συνθήκης Ramsar και φιλοξενεί τα 2/5 της ελληνικής ορνιθοπανίδας, πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται σπάνια είδη και απειλούνται ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Για 30 απ’ αυτά που συχνάζουν ή αναπαράγονται στους χώρους της αλυκής (μέλη του κόκκινου βιβλίου –Red Data- της διεθνούς ένωσης για την προστασία των φυσικών πόρων – IUCN) οι αλυκές Μεσολογγίου αποκτούν μια ιδιαιτερότητα διεθνούς σημασίας.

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κυβερνητικής επιλογής έφεραν πρόσφατα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Νίκος Τσούκαλης και Σοφία Ανδριοπούλου.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία των Αλυκών Μεσολογγίου συνδύαζε την προστασία του οικοσυστήματος με την παραγωγική διαδικασία μετέχοντας στην κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση του τόπου.

Η υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» είχε πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την οικολογική αναβάθμιση των αλυκών  ενώ με συγκεκριμένες δράσεις (δημιουργία νησίδων φωλεοποίησης, κατασκευή παρατηρητηρίων, περιφρούρηση της απαγόρευσης κυνηγιού κλπ) είχε συμβάλει στην προστασία της ορνιθοπανίδας.

Τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου αμφισβητούν το μέλλον που θα έχει η εταιρεία και την περιβαλλοντική της αξία υπό την ομπρέλα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου φέρνουν ως επικρατέστερο μνηστήρα την εταιρεία Κάλας- Καλαμαράκης, η οποία συμμετέχει στις «Ελληνικές Αλυκές» με ποσοστό 25%.  Διαφωνίες όμως για το θέμα διατυπώνει και ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με υπόμνημα πέντε εταιρειών επεξεργασίας άλατος που εστάλη στο υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Απρίλιο, εκφράζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλίου από τη συγκεκριμένη εταιρία άλατος σε περίπτωση που αυτή αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται  πως η παραχώρηση της εκμετάλλευσης εθνικού πόρου και μάλιστα στρατηγικής σημασίας είναι ενέργεια ανεπίτρεπτη και κατά των κανόνων του ανταγωνισμού.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι πως η ενδεχόμενη πώληση, η οποία θα αποφέρει ψιχία στα δημόσια ταμεία, θα προξενήσει τεράστια ζημιά στις εν λόγω εταιρείες οι οποίες απασχολούν παραπάνω από 250 εργαζόμενους και καλύπτουν το 60-70% του αλατιού που διακινείται στη χώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr