Greenpeace και φορείς ΑΠΕ αμφισβητούν τον ενεργειακό σχεδιασμό

Αμφισβητούν ανοικτά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας η Greenpeace και φορείς της αγοράς χαρακτηρίζοντας εξωπραγματικό στόχο την μείωση κατά 15% της ηλεκτρικής κατανάλωσης έως το 2020 που προβλέπει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και η Greenpeace, αναφέρουν ότι η μείωση αυτή στη συνο

Αμφισβητούν ανοικτά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας η Greenpeace και φορείς της αγοράς χαρακτηρίζοντας εξωπραγματικό στόχο την μείωση κατά 15% της ηλεκτρικής κατανάλωσης έως το 2020 που προβλέπει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και η Greenpeace, αναφέρουν ότι η μείωση αυτή στη συνολική εθνική κατανάλωση ενέργειας το 2020, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική (από 87,9 TWh το χρόνο της περσινής πρόβλεψης, σε 74,1 TWh τώρα!), δικαιολογείται από το ΣΕΕΣ λόγω της οικονομικής κρίσης. Τονίζουν όμως για να επιτευχθεί ένας τόσος φιλόδοξος στόχος απαιτούνται μέτρα, πολιτικές και κίνητρα, τα οποία σήμερα απουσιάζουν και τα οποία βέβαια δεν προσδιορίζει η έκθεση.

Οι φορείς επισημαίνουν πως η τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΕΕΣ θα σημάνει την αναιμική ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας στη χώρα μας και την ακύρωση χιλιάδων πράσινων επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ως επιχείρημα προβάλλουν τη συνολική αξιολόγηση και μαζική απόρριψη των αιτήσεων ΑΠΕ που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν στη ΡΑΕ, με το αιτιολογικό ότι η έγκρισή τους απειλεί την ευστάθεια του Συστήματος και ότι «ο  συνολικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά δεδομένα για τη χώρα μας».

Η έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας χαρακτηρίζεται έκθεση ιδεών και ένα ευχολόγιο. «Δεν αποτελεί δομημένο ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα προσεγγίσουμε τους στόχους του 2020 και δεν κάνει καμία αναφορά στην υποχρέωση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ (σύμφωνα με τη νέα Οδηγία 2009/28/ΕΚ)» αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση αυτής της έκθεσης θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr