Απλώνεται κατά 15.800 στρέμματα η προστασία στον Υμηττό

Προσπάθεια να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στον Υμηττό κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς. Φυσικά το υπουργείο προκρίνει την λύση του περιαστικού πάρκου και όχι του εθνικού δρυμού που ήταν το αίτημα πολλών δήμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Μολονότι το ΠΔ παρουσιάστηκε την ίδια μέρα που το αυστηρό κατά τα άλλο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό αίτημα του Συνδέσμου Προσ

Προσπάθεια να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες στον Υμηττό κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς. Φυσικά το υπουργείο προκρίνει την λύση του περιαστικού πάρκου και όχι του εθνικού δρυμού που ήταν το αίτημα πολλών δήμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Μολονότι το ΠΔ παρουσιάστηκε την ίδια μέρα που το αυστηρό κατά τα άλλο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας Υμηττού για παύση των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Καρέα, που έχει ξεκινήσει η οικιστική ανάπτυξη του Πενταγώνου, οι ρυθμίσεις που προβλέπει χαρακτηρίζονται επί το θετικότερο για την προστασία του ορεινού όγκου. Πιο συγκεκριμένα με το βελτιωμένο ΠΔ προβλέπονται:

1) Αύξηση κατά 15.800 στρέμματα της ζώνης Α, η οποία μετατρέπεται σε πάρκο Natura και πλέον καθίσταται ως ζώνη απολύτου προστασία απαγορεύοντας κάθε δόμηση. Συνολικά η επιφάνεια της ζώνης Α απολύτου προστασίας γίνεται πλέον 91.600 στρέμματα και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 80% επί του συνόλου του ορεινού όγκου, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς είναι 75.794 στρέμματα (65% του συνόλου). Στην περιοχή θα επιτρέπεται πλέον μόνο η κατασκευή πέντε νέων δημοτικών αναψυκτηρίων εμβαδού 100 τ.μ ενώ έως σήμερα μπορούσαν να δημιουργηθούν αναψυκτήρια οπουδήποτε στη Ζώνη Α και με μέγεθος 150 τμ.

Οι θέσεις των αναψυκτηρίων αυτών καθορίζονται αυστηρά στις περιοχές: Προφήτης Ηλίας στο Κορωπί, Παλιό Λατομείο Βάρης (σε συνδυασμό με δημιουργία μικρού ανοικτού θεάτρου), Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου. (Σημειώνεται ότι υπάρχουν η άλλα 4 στο σκοπευτήριο του Βύρωνα, το Μοναστήρι της Καισαριανής, το Θέατρο Βράχων και ένα στην θέση Κουτούκι, στο Δήμο Παιανίας). 

25.000 στρέμματα η β΄ Ζώνη  

Στην περιφερειακή β΄ζώνη του Υμηττού εντάσσονται συνολικά 24.900 στρέμματα δηλαδή ποσοστό περίπου 20%. Το σχέδιο στο σημείο αυτό εμφανίζεται αρκετά «χαλαρό» καθώς παραμένουν υπό το καθεστώς της υφιστάμενης ζώνης προστασίας μικροί θύλακες, όπου υπάρχουν κοινωφελείς δραστηριότητες (εκπαιδευτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην Δυτική πλευρά του Υμηττού), ιδρύματα (όπως ο Δημόκριτος, το ΕΘΙΑΓΕ του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η Πολυτεχνειούπολη και σημαντικό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης, η σχολή Ευελπίδων, κ.ά) καθώς και υφιστάμενοι οικιστικοί θύλακες στις υπώρειες των σχεδίων πόλης (Χέρωμα Βάρης, Σκάρπιζα, Κίτσι, Ανάληψη και Γύρισμα Τερψιθέας στην περιοχή Γλυφάδας και τμήμα των Ο.Σ. Καφεπωλών και Πολιτικών Υπαλλήλων Υπαλλήλων του Υπ. Στρατιωτικών). Το συνολικό εμβαδόν όλων των παραπάνω είναι 5.587στρέμματα.  

Επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας  

Στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού προστίθενται άλλα 805 στρέμματα δασικών εκτάσεων στην περιοχή των δήμων Παπάγου (ΑΟΟΑ) και Χολαργού (Κορακοβούνι), όπου δύνανται (στα μη δασικά τμήματα και με την έγκριση της Δασικής υπηρεσίας) να γίνουν μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με πολιτιστικές και αναψυχής. Επίσης στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή προστίθενται άλλα 643 στρέμματα. Οι ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα οργάνωσης του Πάρκου, μετά την σύνταξη Ειδικής Μελέτης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας βασικός στόχος είναι η σύνδεση και η συνέχεια του Πάρκου με τον Ορεινό Όγκο του Υμηττού.  

Αυξάνει τα όρια αρτιότητας  

Στις νότιες και ανατολικές υπώρειες του ορεινού όγκου και σε γεωργικές εκτάσεις (εκτός του ορίου της περιοχής Natura) επιτρέπεται η χωροθέτηση κοινωφελών εγκαταστάσεων (υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και πολιτισμού) με πολύ αυστηρότερο όριο αρτιότητας 20 στρέμματα με ΣΔ=0,20 και κάλυψη 15% (χωρίς παρεκκλίσεις). Με το υφιστάμενο καθεστώς η αρτιότητα ήταν 4 στρέμματα (με παρεκκλίσεις ως 750 τμ) και ο ΣΔ έφθανε με τις παρεκκλίσεις έως και 0,6.

Οι ήδη χωροθετημένες κοινωφελείς εγκαταστάσεις με έγκριση των αρμόδιων φορέων δύναται να υλοποιηθούν εφόσον διαθέτουν την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και του ΥΠΠΟ.

Οριοθετούνται σε ειδική και περιορισμένη ζώνη τα υφιστάμενα εντός της Β ζώνης προστασίας δημοτικά νεκροταφεία, για την σωστή λειτουργία των οποίων, θα πρέπει να τηρηθεί όπου εκκρεμεί, η περί νεκροταφείων ειδικότερη νομοθεσία. (συνολική έκταση νεκροταφείων 332 στρέμματα» 

Πάρκο κεραιών  

Οι διάσπαρτες, έως σήμερα, κεραίες στην κορυφογραμμή του Υμηττού συγκεντρώνονται σε ένα μικρό πάρκο κεραιών έκτασης 103στρ, (Ε1 στο σχεδιάγραμμα), όπου δύναται να εγκατασταθούν ως 6 κεντρικές κεραίες για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Η οργάνωση της ζώνης Α που χαρακτηρίζεται  «Πάρκο της Φύσης (Νatura) και των Ιστορικών Μνημείων» θα γίνει με εξειδικευμένη μελέτη, που θα αφορά στη διαφύλαξη και ανάδειξη των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών, οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του βουνού με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων ήπιας αναψυχής ελεύθερου χώρου και περιπάτου, στο πλαίσιο των διατάξεων περί ημερήσιας δασικής αναψυχής.

Για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης (κατά τα πρότυπα των άλλων περιβαλλοντικών φορέων) που θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των θεμάτων του ορεινού όγκου Υμηττού, καθώς και του ορεινού όγκου Πεντέλης, στης οποίας το Δασαρχείο υπάγεται. 

Να αποκατασταθούν τα λατομεία  

Τα λατομεία εντός των Ζωνών Προστασίας ( Α και Β) οφείλουν να διακόψουν την λειτουργία τους εντός εξαμήνου και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον εντός τριών (3) ετών από την έγκριση του παρόντος διατάγματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr