Βαρύ τίμημα για το κλίμα
Στα 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα που θα πληρώσουν οι αναπτυγμένες χώρες για το κόστος προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές των «φτωχών» του πλανήτη ως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Από το ποσό αυτό, που ισοδυναμεί με το μισό ΑΕΠ της χώρας μας ανά έτος, υπολογίζεται ότι περί τα 15 δισ. ευρώ αφορούν την Γηραιά Ήπειρο, η οποία κα
Στα 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα που θα πληρώσουν οι αναπτυγμένες χώρες για το κόστος προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές των «φτωχών» του πλανήτη ως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Από το ποσό αυτό, που ισοδυναμεί με το μισό ΑΕΠ της χώρας μας ανά έτος, υπολογίζεται ότι περί τα 15 δισ. ευρώ αφορούν την Γηραιά Ήπειρο, η οποία και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά τον κλιματικών αλλαγών.
«Τα ποσά δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο» διαμηνύει η Greenpeace η οποία, αν και χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα την πρόταση της ΕΕ, θεωρεί ότι «δε συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός διεθνούς χρηματοδοτικού μηχανισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων κεφαλαίων που θα απαιτεί η νέα συνθήκη της Κοπεγχάγης».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «τα αρχικά προσχέδια της Επιτροπής, πρότειναν την ετήσια χρηματοδότηση προς τα αναπτυσσόμενα κράτη με 13 – 24 δισ. έως το 2020. Το ποσό αυτό μειώθηκε σε 2 – 15 δισ. ύστερα από έντονες πιέσεις από κράτη μέλη.
Η Επιτροπή στο σχέδιό της προτείνει τη συνολική χρηματοδότηση κεφαλαίων από όλα τα αναπτυγμένα κράτη ύψους 22 – 50 δισ. ευρώ»
Πρόκειται για χρήματα που θα κατευθυνθούν σε υποδομές και τεχνικές που θα στοχεύσουν στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι ξηρασία και οι πλημμύρες, η εμφάνιση ασθενειών, ο αφανισμός των δασών, ο υποσιτισμός αλλά και η μετακίνηση πληθυσμών που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την μετανάστευση ενδέχεται να φτάσει τα 200 εκ. ως το 2050.
«Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παίζουν πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η κακή ή ελλιπής χρηματοδότηση μπορεί να καταστρέψει τα δάση της Ινδονησίας και της Κεντρικής Αφρικής» τονίζει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ.
Η κρίσιμη Κοπεγχάγη
Ογδόντα έξι μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Κοπεγχάγης όπου οι ισχυροί του κόσμου καλούνται να συμφωνήσουν για την μετά Κιότο εποχή, βάζοντας μαχαίρι στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου οι εκτιμήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συντηρητικές.
Μόλις πρόσφατα ειδικοί από το Imperial College London και το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, εκτιμούσαν ότι το κόστος για τις κλιματικές αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 100 δισ. ευρώ (προέβλεψαν ότι μπορεί να φτάσει τα 300 εκ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.
Η συμφωνία για την χρηματοδότηση του κόστους των κλιματικών αλλαγών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και το όχημα με το οποίο οι φτωχές χώρες θα δημιουργήσουν τις υποδομές που θα τις οδηγήσουν σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η Greenpeace καλεί τα αναπτυγμένα κράτη να υποστηρίξουν τα αναπτυσσόμενα για την ανάληψη κλιματικής δράσης, προσφέροντας χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 110 δις, εκ των οποίων τα 35 δις πρέπει να συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr