Greenpeace – WWF: Η ιδεατή συμφωνία της Κοπεγχάγης

Την ιδεατή συμφωνία της Κοπεγχάγης, που θα αυξάνει τον πήχη στη μείωση των εκπομπών των ρύπων και θα χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τα αναπτυσσόμενα κράτη στον τομέα της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές παρουσίασαν χθες οι Greenpeace και η WWF Hellas στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μαζί για το κλίμα». Η ανακοίνωση των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που στο Λουξεμβούργο υπήρξε συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η νέ

Την ιδεατή συμφωνία της Κοπεγχάγης, που θα αυξάνει τον πήχη στη μείωση των εκπομπών των ρύπων και θα χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τα αναπτυσσόμενα κράτη στον τομέα της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές παρουσίασαν χθες οι Greenpeace και η WWF Hellas στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μαζί για το κλίμα». Η ανακοίνωση των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που στο Λουξεμβούργο υπήρξε συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η νέα υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συντάσσεται με τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 20% και ισόποση αύξηση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση των ΑΠΕ, ενώ δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου από το μπλοκ των μεσογειακών χωρών.     

Σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα κομβικά σημεία της πρότασης για τη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα είναι:

 -Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

-Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

-Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών, ύψους €115 δισ. έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης.

-Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να στηρίξει αυτούς τους στόχους και επισημαίνουν ότι «οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την πράσινη ανάπτυξη».

«Η μέχρι στιγμής θέση της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών της κατά 20% το 2020 είναι εντελώς ανεπαρκής», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών το 2020 πρέπει να είναι της τάξης του 25%-40% και για να υπάρχουν αποτελέσματα το 2020, ο σχεδιασμός των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών πρέπει να ξεκινήσει άμεσα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr