150 δισ. ή …στον αέρα η συμφωνία της Κοπεγχάγης!

Με το ποσό των 15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν ετησίως ως το 2020 – συνολικά δηλαδή με 150 δισεκατομμύρια -οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου (αναπτυγμένες χώρες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές των αναπτυσσόμενων χωρών.  

Την εκτίμηση κάνει  ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, επισημαίνοντας ότι, χωρίς χρήματα είναι αδύνατη μια παγ

Με το ποσό των 15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν ετησίως ως το 2020 – συνολικά δηλαδή με 150 δισεκατομμύρια -οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου (αναπτυγμένες χώρες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές των αναπτυσσόμενων χωρών.  

Την εκτίμηση κάνει  ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, επισημαίνοντας ότι, χωρίς χρήματα είναι αδύνατη μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, σημείο που αναδεικνύεται και ως αχίλλειος πτέρνα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων πριν την Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα ξεκινήσει σε ένα μήνα από σήμερα (8-17 Δεκεμβρίου).  

Οι φτωχές χώρες  και εκείνες που παράγουν λιγότερους ρύπους χρειάζονται πόρους και τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα για να αντιμετωπίσουν την «ασθένεια» του κλίματος.  

Χωρίς αυτούς τους πόρους δεν μπορεί να υπάρξει καθολική συμμετοχή στην μείωση της εκπομπής των ρύπων που είναι και ο βασικός στόχος της ΕΕ για να ανακοπεί η άνοδος της θερμοκρασίας.  

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Έλληνας Επίτροπος κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές που διοργάνωσε το προηγούμενο διήμερο το δίκτυο «Μεσόγειος SOS», τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τα δικαιώματα εμπορίας ρύπων κατά την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και τα υπόλοιπα από τα δημόσια ταμεία των αναπτυγμένων κρατών.  

Ένα πρώτο δείγμα γραφής αυτής της βοήθειας είναι  η απόφαση της ΕΕ να τροφοδοτήσει με επιστήμονες και τεχνολογίες από το 2010 τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν άμεσα να δημιουργήσουν τις υποδομές που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  

Τέσσερα σημεία για την πρόοδο στην Κοπεγχάγη

Τέσσερα είναι  τα σημεία κλειδιά που σύμφωνα με τον κ. Δήμα θα καθορίσουν το δρόμο στην μετά Κιότο εποχή: η συνθήκη να υπογραφεί από όλες τις χώρες, να αφορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας (π.χ ναυτιλία), να αποτρέψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη άνω των 2 βαθμών κελσίου και να κατοχυρωθεί η συμφωνία νομικά μέσω ενός συστήματος συμμόρφωσης.  

«Εάν δεν υπάρξει δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία, η Κοπεγχάγη δεν θα έχει καμία αξία καθώς στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι όπου δεν υπήρξαν νομικές δεσμεύσεις τα μέτρα δεν απέδωσαν», αναφέρει ο κ. Δήμας. Την άποψη ότι οι χώρες δεν είναι έτοιμες για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία τονίζει και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης.        

Ωστόσο, παρά την γενικευμένη εντύπωση ότι η Σύνοδος θα δεν θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει πολλές και διαφορετικές χώρες του πλανήτη, ο Έλληνας Επίτροπος δηλώνει ότι υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα.  

Σε αυτά καταγράφει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Ομπάμα που αφήνει πίσω της τα «πέτρινα» χρόνια της κυβέρνησης Μπους (έχει ήδη κατατεθεί στη Γερουσία νομοσχέδιο μείωσης των εκπομπών), την πρόοδο της νέας κυβέρνησης της Ιαπωνίας που έχει δεσμευτεί για μείωση 25% των ρύπων ως το 2020 καθώς και τον εσωτερικό σχεδιασμό κρατών όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό και η Βραζιλία να μειώσουν τις εκπομπές και να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με τον  κ. Δήμα, ήδη το 70% των επενδύσεων της Ν. Κορέας είναι σε τεχνολογίες  ΑΠΕ όπως αντίστοιχα το 37% της Κίνας  και μόλις το 17% των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr