Τ. Μπιρμπίλη: Μετά την Κοπεγχάγη, η συμφωνία για το διάδοχο του Κιότο

Με την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη ετοιμάζει τις βαλίτσες του το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη  η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετείχε  στην συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ δήλωσε ότι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% ως το 2020 με στό

Με την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη ετοιμάζει τις βαλίτσες του το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη  η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετείχε  στην συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ δήλωσε ότι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% ως το 2020 με στόχο να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο έκανε σαφές ότι η νομική θωράκιση της συμφωνίας δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2010, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα  καταγραφής των ρύπων. 

Την άποψη αυτή εξέφραζε την Τρίτη στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους και ο κ. Δημήτρης Λάλας, εκπρόσωπος της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή και πρόεδρος της Επιτροπής 20- 20- 20 που θα κληθεί να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό στόχο για ισόποση μείωση των εκπομπών ρύπων, αύξηση των ΑΠΕ και αντίστοιχη εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Λάλας εξέφρασε την άποψη ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται για την συμφωνία της Κοπεγχάγης δεν είναι πρωτοφανείς καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του Κιότο. Όπως είπε ενώ η συμφωνία πήγαινε για ναυάγιο στην διάσκεψη της Χάγης το Νοέμβριο του 2000, υπήρξε οριστική συμφωνία στο Μαρακές ένα χρόνο αργότερα.

Ο κ. Λάλας υποστηρίζει ότι έχουμε ελπίδες για ένα δεσμευτικό κείμενο για την μετά Κιότο εποχή μέσα στο α΄εξάμηνο του 2010 και δήλωσε ότι τα κονδύλια με τα οποία η ΕΕ θα κληθεί να χρηματοδοτήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές εκτιμώνται στα 7 έως 9 δις. κατά έτος ως το 2020.       

Ένα πρώτο δείγμα της εθνικής Επιτροπής 20-20-20 σχετικά με τα μέτρα που θα υιοθετήσει η χώρα μας για να κατακτήσει του στόχους της ΕΕ θα παρουσιαστούν σύμφωνα με την υπουργό τον προσεχές Δεκέμβρη.

Η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που θα πάρει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μετά την Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην Μεσόγειο πιθανότατα σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr