Πάρτι από αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη
Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καθιστά τη Θεσσαλονίκη πιο ρυπογόνα πόλη από την Αθήνα καταδεικνύουν τα στοιχεία των επιστημόνων και οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (PM) σε 20 σταθμούς της συμπρωτεύουσας.
Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης από την Αθήνα (το 2001-2003 υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50 mg/m3 σημειώθηκαν περίπου στο 68% των ημερών στη Θεσσαλονίκη και στο 51%
Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καθιστά τη Θεσσαλονίκη πιο ρυπογόνα πόλη από την Αθήνα καταδεικνύουν τα στοιχεία των επιστημόνων και οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (PM) σε 20 σταθμούς της συμπρωτεύουσας.
Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης από την Αθήνα (το 2001-2003 υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50 mg/m3 σημειώθηκαν περίπου στο 68% των ημερών στη Θεσσαλονίκη και στο 51% στην Αθήνα), παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει πολύ υψηλότερες ανθρωπογενείς εκπομπές σε σχέση με τον Νομό Θεσσαλονίκης.
Από τις μετρήσεις που έγιναν σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον της βιομηχανικής δραστηριότητας, αποδεικνύεται ότι οι δήμοι των δυτικών προαστίων εμφανίζουν έως και δύο φορές υψηλότερα επίπεδα από τα όρια της Ε.Ε. (με μέση ετήσια συγκέντρωση 40 μικρογραμμάρια), ενώ πάνω από τα όρια είναι η ρύπανση και στο κέντρο της πόλης.
Τα ευρήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας που παρουσιάστηκαν χθες εντείνουν τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, καθώς μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ και επικαλείται το ΤΕΕ δείχνουν ότι αύξηση μόλις 10 μικρογραμμαρίων της συγκέντρωσης PM μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θνησιμότητας έως και 7%.
Τα PM θεωρούνται υπεύθυνα για διάφορες μορφές ασθένειας, όπως η εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων, παθολογική φλεγμονώδης αντίδραση του πνεύμονα και ρινίτιδα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των υπερβάσεων του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε όλους τους σταθμούς μέτρησης της Περιφέρειας πλην Πανοράματος (Σίνδο, Κορδελιό, Καλαμαριά και Αγ. Σοφία) ξεπέρασε το όριο των 35 ημερών ανά έτος την περίοδο 2001-2008.
Ο ετήσιος μέσος όρος έχει πάντως μια μικρή τάση μείωσης σε όλους τους σταθμούς, πλην της Αγίας Σοφίας, όπου το 2008 σημειώθηκε αύξηση, λόγω των επιπτώσεων από την κατασκευή του μετρό.
Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των υπερβάσεων στον συγκεκριμένο σταθμό έφτασε πέρυσι τις 155 από τις 47 το 2007, ενώ στη Σίνδο μειώθηκε στις 116 (138 το 2007), στο Κορδελιό στις 136 (από 152) και στην Καλαμαριά στις 45 (από 82).
Ανησυχητικό στοιχείο είναι επίσης η επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση της διηπειρωτικής μεταφοράς σωματιδίων, η οποία φτάνει έως και το 60% της ρύπανσης. Η σκόνη από τη Σαχάρα, η οποία εμφανίζεται στη Μακεδονία περίπου στο 12% των ημερών του έτους με τα μεγαλύτερα επεισόδια να καταγράφονται την άνοιξη, ευθύνεται για το 10%-20% της σωματιδιακής ρύπανσης στις μεσογειακές χώρες.
500.000 πρόωροι θάνατοι από τα αιωρούμενα σωματίδια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ετησίως σε 500.000 τους πρόωρους θανάτους από τα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ κ. Λάζαρο Σιχλετίδη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες θα δυσκολέψουν στη Θεσσαλονίκη μετά την απόφαση της Ε.Ε. να κατεβάσει τον πήχη για τα όρια των σωματιδίων και από 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο να τα φτάσει στα 20 μικρογραμμάρια.
Στην εικοσαετία, τα στοιχεία του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν ότι η τάση μεταβολής των συγκεντρώσεων PM είναι πτωτική σε όλους τους σταθμούς του δημοτικού δικτύου, χάρη σε παράγοντες όπως η αναβάθμιση της τεχνολογίας των Ι.Χ., τα καλύτερα καύσιμα, η επέκταση των εγκαταστάσεων αποθείωσης στα ΕΛΠΕ και η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη.
Αν, αντίθετα, η περίοδος που λαμβάνεται υπόψη περιοριστεί στην πενταετία 2004-2008, τότε παρατηρείται αύξηση συγκεντρώσεων PM στο κέντρο της πόλης κυρίως λόγω των έργων του μετρό.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr