Κέντρο κλιματικών αλλαγών στην Μεσσηνία αποκτά η Ελλάδα
Το πρώτο κέντρο κλιματικής αλλαγής με έδρα τη Μεσσηνία αποκτά η Ελλάδα με την συνδρομή του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και διακεκριμένων ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Το σχέδιο που δουλεύεται επιμελώς τους τελευταίους μήνες προβλέπει ότι δίπλα στις πολυτελείς βίλες και τις υπερσύγχρονες υποδομές υψηλού τουριστικού επιπέδου που σχεδιάζει η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια με το project του Costa Navarino θα
Το πρώτο κέντρο κλιματικής αλλαγής με έδρα τη Μεσσηνία αποκτά η Ελλάδα με την συνδρομή του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και διακεκριμένων ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Το σχέδιο που δουλεύεται επιμελώς τους τελευταίους μήνες προβλέπει ότι δίπλα στις πολυτελείς βίλες και τις υπερσύγχρονες υποδομές υψηλού τουριστικού επιπέδου που σχεδιάζει η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια με το project του Costa Navarino θα δημιουργηθεί το πρώτο ερευνητικό κέντρο κλιματικών αλλαγών.
Πρόκειται για μία σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία αποτελεί και μία ξεκάθαρη απάντηση του πελοποννήσιου επιχειρηματία σε όσους έχουν επικρίνει το μέγεθος του έργου και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.
Η τριμερής συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως στις 3 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, πέντε ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, προβλέπει την δημιουργία ενός πρότυπου περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει στη χώρα μας τον προσεχή Ιούλιο και θα εγκατασταθεί στην περιοχή του Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Εκεί τον προσεχή Μάιο θα ανοίξει τις πύλες του το πρώτο από τα τρία τουριστικά συγκροτήματα του ομίλου TΕΜΕΣ με τις αρχιτεκτονικές πινελιές του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τοπάζη.
Στο πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα για την Ελλάδα που θα αντιμετωπίσει όπως και όλες οι χώρες της Μεσογείου τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, πρωτοστατεί το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών «Best Bolin» του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, πρωτοπόρο στην διερεύνηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και το τμήμα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με πλούσιο ερευνητικό έργο για το όζον, τις επιδράσεις της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.
Ο Bert Bolin υπήρξε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, εμπνευστής και πρωτεργάτης στη δημιουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2007, μαζί με τον Πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore. Στην ίδια επιστημονική ομάδα συμμετείχε και ο κ. Χρίστος Ζερεφός, επικεφαλής του τμήματος Ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το ερευνητικό έργο του «Navarino Environmental Observatory» (ΝΕΟ), όπως θα είναι η ονομασία του ερευνητικού κέντρου θα επικεντρωθεί στη μελέτη για τις μεταβολές στη σύσταση της ατμόσφαιρας και θα κάνει προσομοίωση των κλιματικών αλλαγών και της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα.
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες θα μελετήσουν φυσικά αρχεία όπως είναι τα σπήλαια της Μεσσηνίας για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών του παρελθόντος της περιοχής και θα εξετάσουν τη συμβολή των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανάπτυξη της αστυφιλίας και την επίδρασή τους στον τουρισμό.
Η ΤΕΜΈΣ θα φιλοξενήσει το κέντρο σε δικές της εγκαταστάσεις στο Costa Navarino και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσει την λειτουργία του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η επιλογή της Μεσσηνίας από το βραβευμένο με Nobel πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, έγινε λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της τοποθεσίας, καθώς «η πελοποννησιακή πόλη με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της, την πλούσια ιστορία και τη χαρακτηριστική γεωμορφολογία της αποτελεί μοναδική περιοχή για την μελέτη των κλιματικών αλλαγών».
Η επένδυση της ΤΕΜΕΣ
Σε πρώτη φάση τα έργα της ΤΕΜΕΣ αναπτύσσονται σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στις περιοχές της Πύλου και του Ρωμανού και περιλαμβάνουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων και 1.111 κλινών, 2 γήπεδα γκόλφ 18 οπών, γήπεδα τένις, εστιατόρια, κέντρα SPA και υποδομές εναλλακτικού τουρισμού.
Η έκταση των τουριστικών υποδομών του Costa Navarino αναπτύσσεται σε 10.000 στρέμματα, τα οποία αγοράστηκαν κομμάτι, κομμάτι τα τελευταία 20 χρόνια από 1.200 ιδιοκτήτες. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου εκτιμάται στα 550 εκ. ενώ το σύνολο του έργου θα αγγίξει το 1,2 δις. ευρώ.
Στα πλεονεκτήματα της επένδυσης είναι η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η εκτεταμένη χρήση γεωθερμίας που θεωρείται η μεγαλύτερη κάτω από εγκατάσταση γκόλφ και ο σχεδιασμός για τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου μεγάλης ισχύος. Η εταιρεία έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ το οποίο εφόσον εγκριθεί το Costa Navarino θα είναι το πρώτο resort που θα έχει ικανοποιήσει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές και θα πουλάει ρεύμα και στη ΔΕΗ.
Η ΤΕΜΕΣ συνεργάζεται επίσης με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία του Αφρικανού χαμελαίοντα ενός σπάνιου ερπετού που συναντάται μόνο σε χώρες της Αφρικής και της Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με επιστήμονες γεωπόνους, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεταφύτευση περίπου 6.500 ελαιόδεντρων –ηλικίας έως και 500 ετών- από τις οποίες στελέχη του ομίλου δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι χάθηκαν κατά την μεταφορά μόνο τρεις ρίζες!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr