Ο εφιάλτης του αμιάντου επιστρέφει!

Πόσοι θυμούνται τον καρκινογόνο αμίαντο; Πόσοι από εμάς δεν έχουν την εντύπωση ότι το υλικό αυτό δεν υπάρχει πια στην καθημερινότητά μας, πως αποτελεί έναν εφιάλτη από το παρελθόν; Κι όμως!... Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει απίστευτα στοιχεία για δύο πραγματικά συγκλονιστικές υποθέσεις, τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «ΘΕΜΑ SOS για το Περιβάλλον» στο ΘΕΜΑ Radio 98,9.

H πρώτη αφορά σε παρατημένα εδώ και δύο χρόνια ελενίτ μέσα στον προαύλιο χ

Πόσοι θυμούνται τον καρκινογόνο αμίαντο; Πόσοι από εμάς δεν έχουν την εντύπωση ότι το υλικό αυτό δεν υπάρχει πια στην καθημερινότητά μας, πως αποτελεί έναν εφιάλτη από το παρελθόν; Κι όμως!... Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει απίστευτα στοιχεία για δύο πραγματικά συγκλονιστικές υποθέσεις, τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «ΘΕΜΑ SOS για το Περιβάλλον» στο ΘΕΜΑ Radio 98,9.

H πρώτη αφορά σε παρατημένα εδώ και δύο χρόνια ελενίτ μέσα στον προαύλιο χώρο των Κέντρων Υγείας (!) στην Ιστιαία και στο Μαντούδι της Εύβοιας, με τις αρμόδιες Αρχές να κωφεύουν στις εκκλήσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας για απομάκρυνσή τους. H δεύτερη σχετίζεται με ένα κλειστό εργοστάσιο-φάντασμα που έχει ξεχαστεί στο Δρέπανο Αχαΐας, με ανυποψίαστα παιδιά να παίζουν γύρω του, με κλεφτρόνια που τις νύχτες βουτάνε ό,τι τους γυαλίζει έχοντας άγνοια κινδύνου και με τη ρύπανση να εξακολουθεί να απειλεί μια όμορφη παραλιακή περιοχή.

Παρατημένα ελενίτ

«Εγκρίνουμε την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής 121.945 ευρώ στο όνομα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας ... για την εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης αμιαντούχων υλικών από τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, ευθύνης του Γ.Ν. Χαλκίδας». Η απόφαση είχε εκδοθεί στις 8 Οκτωβρίου του 2007, φέροντας την υπογραφή του τότε υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και με αυτά τα δεδομένα η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε εντολή να προχωρήσει η αποξήλωση του αμίαντου από τα δύο Κέντρα Υγείας. Δυο χρόνια μετά όμως, η νυν διοίκηση του Νοσοκομείου μάλλον σοκάρεται όταν σε σχετικό της ερώτημα λαμβάνει από την αρμόδια διεύθυνσή της την ακόλουθη απάντηση:

. Η απόφαση είχε εκδοθεί στις 8 Οκτωβρίου του 2007, φέροντας την υπογραφή του τότε υπουργού Υγείας κ. και με αυτά τα δεδομένα η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε εντολή να προχωρήσει η αποξήλωση του αμίαντου από τα δύο Κέντρα Υγείας. Δυο χρόνια μετά όμως, η νυν διοίκηση του Νοσοκομείου μάλλον σοκάρεται όταν σε σχετικό της ερώτημα λαμβάνει από την αρμόδια διεύθυνσή της την ακόλουθη απάντηση:

«Σας ενημερώνουμε ότι από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου συντάχθηκαν τον Μάρτιο του έτους 2009 μελέτες για την απομάκρυνση των πλακών αμιάντου που ήταν αποθηκευμένες σε προαύλιο χώρο των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου. Οι μελέτες αυτές υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Ευβοίας και βρίσκονται πλέον στη διαδικασία δημοπράτησης»! Δυο χρόνια μετά!... Πόσος κόσμος έχει μπει και έχει βγει όλα αυτά τα χρόνια στα δύο κέντρα; Πόσες φθορές δεν έχουν γίνει, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες μας, στις πλάκες αμιάντου από φτωχούς πολίτες που μπαινοβγαίνουν κρυφά τις νύχτες ψάχνοντας υλικά για τη στέγη τους, μη γνωρίζοντας ή αδιαφορώντας για την έκθεση της υγείας τους σε κίνδυνο; Ο διοικητής του Γ. Ν. Χαλκίδας κ. Γιάννης Καρούζος μιλά στο «ΘΕΜΑ»: «Βρήκαμε τα ελενίτ ξηλωμένα. Αντιλαμβάνεστε ότι, εάν ο αμίαντος δεν απαιτούσε ειδικό τρόπο χειρισμού και αποθήκευσης, θα είχαμε φέρει ένα φορτηγό και θα τον είχαμε απομακρύνει. Γι’ αυτό έγιναν και οι μελέτες που αφορούν και στην απομάκρυνση ενός στεγάστρου από το νοσοκομείο, γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε στη νομαρχία, γι’ αυτό και ανησυχούμε που το θέμα εκκρεμεί για τόσο καιρό τώρα».

Θα γίνει κάτι έστω και τώρα; Ή ο αμίαντος θα μένει εκεί προκαλώντας την τύχη υποψιασμένων και μη που φτάνουν στα δύο Κέντρα Υγείας τα οποία, σημειωτέον, εν έτει 2009 δεν διαθέτουν ούτε καν περίφραξη;

Η τοξική βόμβα της «Αμιαντίτ» και το πλιάτσικο εν αγνοία κινδύνου

Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο Αχαΐας ήταν μία μονάδα παραγωγής υλικών αμιάντου, η οποία σφραγίστηκε στις αρχές του 2000 λόγω πτώχευσης, αλλά μέσα της φωλιάζουν επικίνδυνα υλικά που κατά τις εκτιμήσεις φτάνουν τους 50.000 τόνους.

Μετά την πτώχευση πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και του κ. Κώστα Αντζουλάτου, προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας και ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρείας.

Οι τελευταίοι μαζί με τα χρέη της εταιρείας κληρονόμησαν και τα απόβλητά της και την ευθύνη για την εκπόνηση μελέτης διαχείρισής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ μηνών η μελέτη αυτή κατατέθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία όμως την επέστρεψε καθώς αξιολογήθηκε ως ανεπαρκής.

Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων του οικισμού επιτείνεται από το γεγονός ότι το εργοστάσιο είναι ξέφραγο αμπέλι, καθώς η περιφρούρησή του δεν διήρκεσε περισσότερο από έναν μήνα, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε πλιάτσικο επιτηδείων.

Οπως καταγγέλλει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Κική Καρέλλα, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρεπάνου, το 2007, εργάτες εισέβαλαν στη μονάδα και άρχισαν να ξηλώνουν τον τεχνικό εξοπλισμό αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υλικά αμιάντου τα οποία απαιτούν φύλαξη σε ειδικές συσκευασίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή και από υγρά απόβλητα καυσίμων (μαζούτ, πετρέλαιο), τα οποία σκόρπισαν στους χώρους του εργοστασίου και έχουν δημιουργήσει τοξικές τάφρους.

Παρόμοιες εργασίες αφαίρεσης υλικών χωρίς όμως τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της «Αμιαντίτ» και τον περασμένο Αύγουστο, αναγκάζοντας τους κατοίκους να καταφύγουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών, η οποία έπειτα από αναβολή είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

«Είδαμε τις μπουλντόζες να μπαίνουν στον χώρο και να σπάνε τον αμίαντο, σκορπώντας ένα σύννεφο σκόνης», αναφέρει η κυρία Καρέλλα, η οποία εκτιμά ότι θρυμμάτιζαν τα υλικά για να τα θάψουν μέσα στο εργοστάσιο. Με την υπόθεση έχουν ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και το νομικό τμήμα της WWF Hellas, το οποίο υποστηρίζει σε συμβουλευτικό επίπεδο τους κατοίκους ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

αναφέρει η κυρία Καρέλλα, η οποία εκτιμά ότι θρυμμάτιζαν τα υλικά για να τα θάψουν μέσα στο εργοστάσιο. Με την υπόθεση έχουν ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και το νομικό τμήμα της WWF Hellas, το οποίο υποστηρίζει σε συμβουλευτικό επίπεδο τους κατοίκους ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο νομικός κ. Γιώργος Χασιώτης, όλη η περιοχή έχει ρυπανθεί καθώς τα υλικά θα έπρεπε να συσκευαστούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες της διάχυσης αμιάντου στον αέρα. Μάλιστα με επιστολή του πριν από έναν μήνα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητά την άμεση λήψη μέτρων και την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ είχε επιβάλει στην επιχείρηση και η Νομαρχία Αχαΐας πριν από έναν χρόνο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο προσβλήθηκε από την επιχείρηση και ουδέποτε πληρώθηκε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr