Παρέμβαση Παπούλια για το περιβάλλον
Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, από το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο μέχρι βεβαίως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αλλαγή ενεργειακού και αναπτυξιακού μοντέλου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, από το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο μέχρι βεβαίως το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του (ήταν ο κεντρικός ομιλητής) στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου, που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.
Ειδικότερα στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την αποτυχία της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενιών.
«Σ’ αυτήν την πρόκληση όφειλαν να απαντήσουν οι ηγέτες του κόσμου και αντί να περιοριστούν σε μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, έπρεπε να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια, περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.
Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι η αποτυχία της Κοπεγχάγης «προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις αν ιδωθεί ως στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας. Και η μεγάλη εικόνα είναι εκείνη μίας βαθιάς, πολυδιάστατης κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής, η οποία συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε και ακολουθήσαμε ως «αναπτυγμένος κόσμος» τα τελευταία χρόνια».
Εξήγησε ότι πρόκειται για «μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας στο όνομα του κέρδους για τους λίγους, μοντέλο υπερκαταναλωτισμού και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, μοντέλο που διευρύνει συνεχώς τις παλιές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Αυτή λοιπόν είναι η «μεγάλη εικόνα» και είναι ζοφερή».
Όμως, επεσήμανε, η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία: Και ως τέτοια ευκαιρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπούλια, είναι η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και στην ταχύτερη ανάκαμψη.
Σταδιακά, τόνισε, διαμορφώνεται και ένα κοινωνικό κίνημα υπέρ της καθαρής ενέργειας που ωθεί τις πολιτικές ηγεσίες στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και θύμισε πως η ΕΕ έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κατά 20% μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτός ο στόχος είναι κάτι ευρύτερο: «Πρόκειται για τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες. Πρόκειται, τελικά, για δομική αλλαγή φιλοσοφίας ανάπτυξης, όπου κυρίαρχη έννοια γίνεται η αειφορία, η βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα όχι μόνο των φυσικών πόρων, αλλά των αγορών -με τη δημιουργία νέων βιώσιμων επενδυτικών ευκαιριών- βιωσιμότητα της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, δεν είναι πλέον μόνον οι μεγάλες και ισχυρές χώρες ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Λόγο και ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα μπορούν να έχουν πλέον χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όχι απαραίτητα βιομηχανικές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε, οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, διότι το δυναμικό τους είναι ανεξάντλητο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες, με αποτέλεσμα να διανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς των χωρών αυτών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του χάσματος Βορρά-Νότου.
«Με δυο λόγια, οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας», συμπλήρωσε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί «τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση, στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και είναι η μόνη ειρηνική επιλογή προκειμένου να εξασφαλίσομε πόρους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητες της Ελλάδας στρέφονται στην Πράσινη Ανάπτυξη και εξήγησε πως η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει τεχνογνωσία για ανάπτυξη ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί σημαντικός πόλος επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης. Για τον λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελληνική πρωτοβουλία για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ανάπτυξη θα είναι προς όφελος των πολλών και συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Και η ενέργεια, είπε, από μέσο επιβολής και ισχύος θα μετατραπεί σε εργαλείο για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την προώθηση της ευημερίας των λαών και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα παιδιά μας.
«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr