Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει δώρο της Τίνας στις “πράσινες” επενδύσεις

Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει δώρο της Τίνας στις “πράσινες” επενδύσεις

Σοβαρές επιφυλάξεις  από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ακόμη και για επιπτώσεις στο περιβάλλον  

Αυξήσεις στο ρεύμα  φέρνει δώρο της Τίνας  στις “πράσινες” επενδύσεις
Ένα δώρο της  κας Τίνας Μπιρμπίλη στις “πράσινες επενδύσεις” φαίνεται ότι μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ αλλά ακόμη και με επιπτώσεις για το ίδιο το περιβάλλον!

Σύμφωνα με τις  ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμος, ήλιος, νερό, βιοάεριο, συμπαραγωγή κ.α.), η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, κάθε σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με ισχύ έως 500 κιλοβάτ θα στήνεται οπουδήποτε, με εξαίρεση τις περιοχές απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος (Ramsar) από οποιονδήποτε, χωρίς να περνούν από οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης, ούτε καν από τις διαδικασίες εξαίρεσης από άδεια παραγωγής, η οποία μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τα φωτοβολταϊκά έως 100 κιλοβάτ!

Επιπλέον, όλα τα φωτοβολταικά πάρκα ανεξαρτήτως ισχύος, τα αιολικά ως 700 kW, τα μικρά υδροηλεκτρικά ως 10 MW, οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας ως 5 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής ως τα 5 MW απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έγραψε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” , οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται με …συγκεκαλυμμένο τρόπο στο νομοσχέδιο, όπου γίνεται λόγος για εξαίρεση από άδεια παραγωγής και από οποιαδήποτε άλλη διαπιστωτική πράξη για τις εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή ως χαμηλής όχλησης με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Και θα πρέπει κανείς να είναι …μύστης στο θέμα για  να γνωρίζει ότι η κοινή υπουργική  απόφαση 19500 του 2004 ορίζει ως μη οχλούσες ή ως χαμηλής όχλησης τις εγκαταστάσεις με ισχύ έως 500 κιλοβάτ…
Κλείσιμο

Πάντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των  απόψεων που κατέθεσε στην διοαούλευση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για  τις επιπτώσεις  που μπορεί να έχει στο περιβάλλον και στην τσέπη του καταναλωτή μία εκτός ελέγχου υλοποίηση ανάλογων επενδύσεων.

“ Η απελευθέρωση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών  ανεξαρτήτου ισχύος στην ηπειρωτική χώρα  συνεπάγεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλειδώσει τις  ιδιαίτερα ευνοικές  τιμές (feed-in-tariffs) του ν. 3734/2009, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς οι επενδύσεις θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, δεδομένης  της  πτώσης  του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών”, αναφέρει η ΡΑΕ.

Επιπλέον η  ΡΑΕ εκτιμά ότι με τον τρόπο  που διατυπώνεται η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης ενέργειας  από ΑΠΕ, είναι πιθανή μία ύξηση  των συνολικών τιμολογίων της  ΔΕΗ.
 
Μάλιστα, ειδικά για τις μονάδες ΑΠΕ μέχρι 500 kW δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη συμβατότητα με την αρχή προστασίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), ενώ η ΡΑΕ επισημαίνει τον κίνδυνο της κατάτμησης ισχύος φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν τόσο από την απλούστερη αδειοδοτική διαδικασία όσο και από τις υψηλότερες τιμές για τα μικρότερα έργα.

Η  ΡΑΕ προτείνει  να καταργηθεί η διαφοροποίηση στην τιμολόγηση μεταξύ μεγάλων και μικρών Φ/Β και να διατηρηθεί μόνον για  τα Φ/Β στις στέγες, να δημουργηθεί εθνικό μητρώο με σταθμούς ΑΠΕ και φορέας που να ελέγχει την εγκατάσταση και τους όρους λειτουργίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης