Ανεπαρκείς οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών
Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει 60 χώρες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν για τη διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο, σύμφωνα με νέο μοντέλο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP)...
Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει 60 χώρες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν για τη διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο, σύμφωνα με νέο μοντέλο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
Σύμφωνα με αυτό, οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν εύρος μεταξύ 40 και 48,3 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το 2020 και θα πρέπει να κορυφωθούν μεταξύ 2015 και 2021. Η επίτευξη αυτού του στόχου και η μείωση των εκπομπών μεταξύ 48% και 72% το χρονικό διάστημα 2020 και 2050, δίνει πιθανότητες 50% στην αύξηση κατά 2 βαθμούς Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως καταδεικνύει το νέο μοντέλο που επεξεργάστηκαν εννέα ερευνητικά κέντρα.
Ωστόσο, στη μελέτη σημειώνεται ότι «οι αναμενόμενες για το 2020 εκπομπές κυμαίνονται μεταξύ 48 και 51,2 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με το αν θα τηρηθούν οι μέγιστες ή οι ελάχιστες δεσμεύσεις». Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και στο σενάριο όπου όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο συνολικός όγκος των εκπομπών θα είναι κατά 0,5 και 8,8 γιγατόνους πάνω από αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν ανεκτό.
Αυτή η απαισιόδοξη πρόγνωση πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις εκ μέρους των χωρών, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP Άχιμ Στάινερ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξάγεται περιβαλλοντικό συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο κ. Στάινερ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν άλλες προοπτικές στις οποίες πρέπει να κινητοποιηθούμε» και πρόσθεσε ότι μία από αυτές είναι περισσότερες επενδύσεις στο Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών από την Αποδάσωση και Υποβάθμιση (REDD).
Την Δευτέρα, ο κ. Στάινερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας: «Εχει γίνει πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την Κοπεγχάγη η επίτευξη μιας συμφωνίας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί, αντί να έλθει πλησιέστερα, σε μια συμφωνία. Η κεκτημένη ταχύτητα που αποκτήθηκε καθ' οδόν προς την Κοπεγχάγη δεν θα υπάρχει για το Μεξικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr