Μονόδρομος οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του νερού
23.03.2010
00:00
Δωρεάν χρήση για το 85% των υδάτων που καταναλώνονται στην Ελλάδα, αφού απορροφώνται από τον αγροτικό τομέα – Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες θα ανατρέψουν τον σημερινό τρόπο τιμολόγησης...
Η υποτιμολόγηση του νερού συνιστά μία από τις κυριότερες πηγές σπατάλης και υποβάθμισης των υδάτινων πόρων. Υπολογίζεται ότι το 85% του νερού που καταναλώνεται στην Ελλάδα απορροφάται από τον γεωργικό τομέα, ο οποίος όμως για κοινωνικούς λόγους το χρησιμοποιεί δωρεάν.
Υποτιμολογημένο είναι αντίστοιχα και το νερό της βιομηχανίας επειδή διανέμεται μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Έτσι, το κόστος είναι αντίστοιχο με εκείνο της ύδρευσης καλύπτοντας φυσικά μόνο τη δαπάνη μεταφοράς και διανομής.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Πολύ απλά ότι το …μάρμαρο πληρώνουν εκείνη που κάνουν την λιγότερη κατανάλωση, δηλαδή τα νοικοκυριά τα οποία αντιστοιχούν στο 7% έως 8% της κατανάλωσης ενώ οι πρωτεργάτες της ζήτησης «σφυρίζουν» αδιάφορα.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον κ. Γιάννη Μυλόπουλο καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και στην κυρία Ελπίδα Κολοκυθά επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ και παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα της ΕΥΔΑΠ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού.
Τα καλά νέα είναι ότι από το 2011 οι ευρωπαϊκές οδηγίες θα ανατρέψουν τον σημερινό τρόπο τιμολόγησης του νερού και ίσως αυτό βάλλει σε όλους μας περισσότερο ….μυαλό.
Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννη Βαρθολομαίο οι απαιτήσεις σε νερό απαιτούν ένα αποτελεσματικότερο σχεδιασμό στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Διεθνείς μελέτες τις οποίες επικαλέστηκε και με το σενάριο μιας μέσης οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις σε νερό σε διεθνές επίπεδο μέχρι το 2030 θα αυξηθούν από 4.500 δισ. κυβικά εκατοστά που είναι σήμερα στα 6.900 δισ. κυβικά εκατοστά. Δηλαδή θα παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης κατά 40% στα επόμενα 20 χρόνια!
Για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κατανάλωση αλλά και για να αποφευχθούν έντονα συμπτώματα λειψυδρίας, θα χρειαστεί η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η χρήση νέων τεχνολογιών στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και μεγαλύτερος έλεγχος ώστε να περιοριστούν οι απώλειες.
Αδικαιολόγητη σπατάλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ το ατιμολόγητο νερό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (από 38% σήμερα είναι στο 20%) εξακολουθεί όμως να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες αδικαιολόγητης σπατάλης των υδατικών αποθεμάτων μας. Φέτος οι ποσότητες στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μας ξεγελούν καθώς το νερό που έχουν μαζέψει οι υδάτινες «αποθήκες» μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έπεσαν περισσότερα νερά αλλά σύμφωνα με την κ. Μαρία Μιμίκου καθηγήτρια Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων στο ΕΜΠ το νερό δεν είναι αρκετό. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι φέτος ήταν μια φτωχή χρονιά σε χιόνια που είναι η κυριότερη πηγή εμπλουτισμού των υπόγειων υδάτων. Με την προϋπόθεση ότι και του χρόνου θα έχουμε ανάλογες με τις φετινές βροχοπτώσεις το νερό είναι αρκετό για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η κ. Μιμίκου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Ειδικού Γενικού Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεδάκη, σχεδιάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τα επόμενα χρόνια.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η χάραξη και η υλοποίηση της πολιτικής για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά, η οποία προϋποθέτει την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για 11 υδατικά διαμερίσματα της χώρας, τα έργα για την εφαρμογή νέων οδηγιών για την διαχείριση πλημμυρών, τη θαλάσσια στρατηγική, τις τοξικές ουσίες, τις ακτές κολύμβησης αλλά και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από την γεωργία και την βιομηχανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr