Μπουλντόζες στα αυθαίρετα του Υμηττού
20.04.2010
00:02
Υπόσχεση για κατεδαφίσεις, αλλά την γλιτώνουν, πάντως, τα αναψυκτήρια που έγιναν κτήματα για δεξιώσεις
Κατά 17.000 στρέμματα αυξάνεται η ζώνη απολύτου προστασίας του Υμηττού, η οποία θα περιλαμβάνει συνολικά 93.000 στρέμματα από τα υφιστάμενα 76.000 στρέμματα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η δόμηση και να μπει φρένο στην οικοπεδοποίηση του ορεινού όγκου.
Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται πλήρως η δόμηση.
Στα θετικά καταγράφεται επίσης η δρομολόγηση δύο νέων χώρων πρασίνου: του μητροπολιτικού πάρκου Γουδί συνολικής επιφάνειας 4.200 στρεμμάτων και του πάρκου Ιλισίων περίπου 2.000 στρέμματα.
Στόχος του υπουργείου είναι οι ρυθμίσεις για τον Υμηττό να επεκταθούν σταδιακά και σε άλλους αδόμητους χώρους της Αττικής όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το όρος Πατέρα, το Ποικίλο όρος κ.α.
Παρά το γεγονός ότι για τις αυθαιρεσίες του παρελθόντος που έγιναν αξιοποιώντας στο μέγιστο τα παράθυρα των “αναψυκτηρίων” που κατέληξαν να γίνουν ...βίλες και κτήματα για δεξιώσεις κουβέντα δεν γίνεται, το υπουργείο φιλοδοξεί να περισώσει ότι έχει απομείνει από το βουνό και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Χθες κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία του Υμηττού, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος απέφυγαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τον όγκο των αυθαίρετων κτισμάτων στον Υμηττό.
Επίσημα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχουν, πέραν κάποιων μετρήσεων που έχει κάνει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Ωστόσο με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι ανά οκτάμηνο οι πολεοδομικές και δασικές υπηρεσίες θα καταγράφουν όλα τα κτίρια για τα οποία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης προκειμένου να ακολουθηθούν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Το έργο αναμένεται να συνδράμει και η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που στελεχώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Περιθώριο δύο ετών για να μεταφερθούν από τον Υμηττό δίνεται στις οχλούσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο υποδομών θα αναζητηθούν λύσεις και για το πάρκο κεραιών.
Παγώνουν αυτοκινητόδρομοι και κατοικίες Σακέτα
Στις ρυθμίσεις που έρχονται να διαδεχτούν το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 1978 δεν προβλέπονται παρεμβάσεις οδικού χαρακτήρα καθώς από το νέο σχέδιο ΠΔ που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος απαλείφθηκε κάθε αναφορά στους αυτοκινητόδρομους.
«Το να ολοκληρώσουνε τον κυκλοφορικό δακτύλιο της Αθήνας δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρυπήσουμε τα βουνά και να τα γεμίσουνε με σήραγγες, διαχέοντας την κίνηση προς τα Μεσόγεια Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε μέσα όπως είναι το μετρό και το τραμ ώστε από το 40% που είναι σήμερα το ποσοστό χρήσης τον ΜΜΕ να πάμε στο 50%» αναφέρει ο κ. Πολύζος. Σε κάθε περίπτωση οι σχεδιασμοί για τα οδικά έργα της Αττικής αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο επικαιροποιημένο σχέδιο για το ρυθμιστικό της Αθήνας το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Ταφόπλακα μπαίνει και στην αμαρτωλή δόμηση στο στρατόπεδο Σακέτα. Η διοίκηση του ΟΡΣΑ επισημαίνει ότι ο στρατός δεν μπορεί να πάει κόντρα στο πνεύμα του ΠΔ, υπόθεση για την οποία εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.
Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το κτιριακό μεγαθήριο της Αστυνομίας στο Γουδί, καθώς για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ προβλέπεται η κατεδάφιση του θεάτρου Μπάντιμντον, με την λήξη της μίσθωσης που είναι για 25 χρόνια.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, ορίζονται οι εξής πέντε ζώνες προστασίας:
Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 ΠΔ. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος.
Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Τα όρια αρτιότητας αυξάνονται στα 40 στρέμματα από 4 στρέμματα που ήταν έως σήμερα και ακόμη χαμηλότερη με τη δυνατότητα της αξιοποίησης των παρεκκλίσεων και μέγιστο συντελεστή δόμηση 0,2.
Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.
Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών «διείσδυσης» του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.
Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr