“Κλείστε μέχρι τις 16 Ιουλίου όλες τις χωματερές”

Από τις 1.125 χωματερές που έπρεπε να έχουν σφραγιστεί έως τις αρχές του 2009, η πλειοψηφία δεν λειτουργεί  αλλά νέοι ΧΑΔΑ έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την χώρα.

Σαφή προειδοποίηση για τη καταγραφή και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη την Ελλάδα που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνούν τις 300 στέλνουν οι υπουργοί  Περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης κ.κ Τίνα Μπιρμπίλη και Γιάννης Ραγκούσης.

Το τελεσίγραφο προς τις Περιφέρειες της χώρας προβλέπει την παύση και την αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), έως τις 16 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινής επιστολής οι Περιφέρειες της θα πρέπει, έως το τέλος Μαΐου, να έχουν στείλει αναλυτική καταγραφή των ΧΑΔΑ που έχουν στον τομέα ευθύνη τους και να ενημερώσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος κατανοούν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άμεσες λύσεις, τονίζουν όμως ότι η καταγραφή είναι αναγκαία προκειμένου αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός και να επιταχυνθούν τα έργα για τα οποία η χώρα μας είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Οκτώβριο του 2005. 

Από τις 1.125 χωματερές που οφείλαμε να είχαμε σφραγίσει έως τις αρχές του 2009, σχεδόν η πλειοψηφία έχει σταματήσει να λειτουργεί  αλλά νέοι ΧΑΔΑ έχουν ξεφυτρώσει καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

 Η χώρα μας έχει πάρει σιωπηλή παράταση με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή της επιβολής δυσθεώρητων προστίμων, που υπολογίζεται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ενεργό χωματερή. 

Στην επιστολή των δύο υπουργών τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσους ΧΑΔΑ δεν έχουν λάβει μέτρα για να κλείσουν και να προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. 

Από το ΥΠΕΚΑ διαμηνύουν ότι αυτό το διάστημα γίνεται η επεξεργασία των τευχών δημοπράτησης για τον μεγάλο διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου και αφορά την δημιουργία τεσσάρων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις μονάδες σε Λιόσια, Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό οι οποίες θα διαχειρίζονται συνολικά 1,4 εκατ. τόνους απορριμμάτων και οι οποίες θα ανατεθούν σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr