Γκρινιάζουν οι εταιρείες απορριμμάτων για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Την αντίδραση  του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Ανακύκλωσης και Ενεργειακής  Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) προκαλούν οι «προσθοαφαιρέσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, σχετικά με τον αποκλεισμό της βιομάζας από την ευνοϊκή τιμολόγηση για τις ΑΠΕ.

Την αντίδραση  του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Ανακύκλωσης και Ενεργειακής  Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) προκαλούν οι «προσθοαφαιρέσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, σχετικά με τον αποκλεισμό της βιομάζας από την ευνοϊκή τιμολόγηση για τις ΑΠΕ.  

Ο ΣΕΒΙΑΝ υποστηρίζει  ότι η μόνη ανανεώσιμη πηγή που  μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως συμβατικούς θερμικούς σταθμούς είναι η βιομάζα, μέρος της οποίας είναι και το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των αστικών στερεών απορριμμάτων. 

Όπως όμως αναφέρουν  στο προς συζήτηση νομοσχεδίου για  την ανάπτυξη και επιτάχυνση των  ΑΠΕ αν και αρχικά προβλεπόταν ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τα έργα βιομάζας, συμπεριλαμβανομένου και του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των δευτερογενών καυσίμων, στο τελικό κείμενο οι προβλέψεις αυτές έχουν απαλειφθεί. «Ατυχώς, για άγνωστους λόγους, οι αρχικές πρόνοιες του νομοσχεδίου αναιρούνται πλήρως, εξαιρώντας το βιοαποδομήσιμο κλάσμα των δευτερογενών καυσίμων από την υπόλοιπη βιομάζα», τονίζουν στο ΣΕΒΙΑΝ. 

Ο Σύνδεσμός  ισχυρίζεται ότι από τις σύγχρονες  τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων μέσω εργοστασίων ανάκτησης και  εργοστασίων μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας, παράγονται σημαντικές ποσότητες οργανικών υπολειμμάτων, κατάλληλων για καύσιμο μετά από περαιτέρω επεξεργασία (δευτερογενή καύσιμα – RDF, SRF), η ποσότητα των οποίων ανέρχεται σε 30% των εισερχομένων ποσοτήτων σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω δύο τύπους εργοστασίων. 

Στις αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες γίνονται σήμερα σημαντικές επενδύσεις σε μονάδες SRF. Εκτός αυτών το δευτερογενές αυτό καύσιμο, πλούσιο σε βιοαποδομήσιμο κλάσμα (άνω του 65%), επιβάλλεται να αξιοποιηθεί ενεργειακά, καθώς δεν είναι δυνατή περαιτέρω ανάκτηση υλικών προς ανακύκλωση και απαγορεύεται η ταφή του. 

Με την αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου δίνονταν κίνητρα ανάπτυξης σε ευρύ φάσμα επενδυτών να υλοποιήσουν εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων με συναξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων βιομάζας. 

Ωστόσο η δυνατότητα αυτή πλέον ναυαγεί και σύμφωνα  με το ΣΕΒΙΑΝ έχει ως αποτέλεσμα:

-Να μην γίνει  καμία επένδυση στον τομέα  της βιομάζας λόγω των ιδιομορφιών  της ως ΑΠΕ.

-Καμία επένδυση  στον τομέα της ενεργειακής  αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων  από ΑΣΑ, καθώς το ειδικό  κόστος επένδυσης ανέρχεται σε  τουλάχιστον 5.000€/kW (τη στιγμή που οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας έχουν ειδικό κόστος επένδυσης της τάξης των 1.000€/kW, απολαμβάνουν ειδική τιμή και επιδοτήσεις επί του κόστους επένδυσης), γεγονός που θα οδηγήσει τη διαχείριση απορριμμάτων σε πλήρες αδιέξοδο.

-Η ρύθμιση  αυτή έρχεται, εκτός των άλλων, σε πλήρη αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών CO2 για τους κάτωθι λόγους: 

Η ταφή δευτερογενών καυσίμων, εκτός από παράνομη, οδηγεί σε καταστροφή ενός πολύτιμου φυσικού  πόρου ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές CH4 και CO2, τη στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσει να παράγεται από συμβατικά καύσιμα με πρόσθετες εκπομπές CO2.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr