Μια βραδιά σε μπαρ είναι ...100 τσιγάρα!

Ο αέρας που  αναπνέουμε στο εσωτερικό ενός κτιρίου μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρημένος από όσο ο αέρας που εισπνέουμε στους δρόμους της πόλης.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολή αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Ο αέρας  που αναπνέουμε στο εσωτερικό ενός κτιρίου μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρημένος από όσο ο αέρας που εισπνέουμε στους δρόμους της πόλης. Αρκούν μερικά παραδείγματα για να καταλάβει κανείς την επικίνδυνη έκθεση στην οποία υποβάλλεται ο  ανθρώπινος οργανισμός.  

Σε έρευνα που  έγινε σε δέκα νυχτερινά μπαρ παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που φτάνουν έως τα 1.600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40! Στην πραγματικότητα ένα νέος ο οποίος διασκεδάζει σε μπαρ για μερικές ώρες και εισπνέει τον καπνό είναι σαν να έχει  καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα δηλαδή πέντε πακέτα!  

Εξίσου ανησυχητική  είναι η κατάσταση σε χώρους ιατρικής φροντίδας όπως είναι τα χειρουργεία  αλλά και στις σχολικές αίθουσες. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χειρουργεία  νοσοκομείων της Αττικής τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων (σε αυτές ανήκουν ουσίες όπως το βενζόλιο, η ναφλαλίνη κ.α) αγγίζουν τα όρια της τοξικής έκθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων η συγκέντρωση -με όριο το 0,02,- μετρήθηκε στο 40 και στο 50 για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Στις σχολικές αίθουσες στο 75% των σχολείων που  εξετάσθηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση  διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ μεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (μερικές φορές φτάνει περίπου και στα 2500-3000 ppm). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης των μαθητών και τη μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας. Eπιπρόσθετα η συγκέντρωση οργανικών πτητικών ενώσεων στα σχολικά κτίρια ξεπερνά τα όρια στα περισσότερα σχολικά κτίρια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής από τον κ. Ματθαίο Σανταμούρη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το τμήμα Φυσικής-Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και την κυρία Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

«Τα  στοιχεία για τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων (χειρουργεία, σχολεία, κλειστά  γυμναστήρια, χώρους διασκέδασης και  εστίασης) αποδεικνύουν ότι μέσα στους κλειστούς χώρους υπάρχουν τελικά μεγαλύτερα προβλήματα. Διαπιστώσαμε έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και καταγράψαμε το πρόβλημα που υπάρχει με την κυκλοφορία υλικών (βαφές, υλικά καθαρισμού, βερνίκια, κ.α.) που δεν έχουν ελεγχθεί και σημανθεί» σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Καρτάλης.  

Μεγάλη  αύξηση στην Ελλάδα

Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή επιβεβαιώνονται  τα εξής για την Ελλάδα:  

- Αύξηση 0.6% στην  ημερήσια ολική θνησιμότητα όταν  τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) αυξάνονται κατά μόλις 10 μg/m3. Ειδικά για τους θανάτους από καρδιακές και αναπνευστικές αιτίες που η αύξηση που παρατηρείται είναι από 0.6% -0.8% ημερήσια για όλο τον πληθυσμό. 

- Ως προς τη  νοσηρότητα παρατηρείται αύξηση  στις εισαγωγές επειγόντων περιστατικών καταρχήν από κρίσεις άσθματος στα παιδιά, περίπου 1% μέχρι της ηλικίας των 14 ετών. Από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα σε άτομα που είναι πάνω από 65 ετών, επίσης, περίπου 1% αύξηση. Από όλες τις καρδιακές αιτίες σε άτομα που είναι άνω των 65 ετών, 0,7%. Από ισχαιμική καρδιοπάθεια ειδικότερα πάλι σε ηλικιωμένα άτομα, 0,8%. 

- Σύμφωνα με  μελέτες που πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο του προγράμματος  CAFΕ (Clean Air For Europe) της Ευρωπαϊκής Ενωσης το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια θα μειωθεί περίπου κατά 6 μήνες το 2020, αν τα επίπεδα αέριας ρύπανσης παραμείνουν τα ίδια. 

-Πολύ πρόσφατα  στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δείχνουν ότι το 60 % του άσθματος  το οποίο παρατηρείται στην  Ελλάδα οφείλεται στη ρύπανση  του εσωτερικού περιβάλλοντος.

-Στην Ελλάδα  χρησιμοποιούνται υλικά (για τη  βαφή, την καθαριότητα των σπιτιών,  κ.ά.) τα οποία δεν πληρούν τις  προδιαγραφές και κυκλοφορούν  από συγκεκριμένες αλυσίδες πολυκαταστημάτων  χωρίς κανένα έλεγχο. Σε χώρες  της Ε.Ε. τα προϊόντα συνοδεύονται από ειδικά σήματα ποιότητας και οικολογικά σήματα που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε σχέση με τη ρύπανση που προκαλούν. 

Στη Γαλλία ειδικότερα είναι υποχρεωτικό από 1ης Ιανουαρίου 2010 πριν κυκλοφορήσει οποιοδήποτε υλικό  να έχει μετρηθεί αναφορικά με τους ρύπους που παράγει στις 28 πρώτες ημέρες της χρήσης του και να υπάρχει αναφορά πως το προϊόν επιδρά στον άνθρωπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr