Διπλή πρωτιά για την Τήλο στην Ευρώπη

Όχι ένα, αλλά δύο πανευρωπαϊκά βραβεία σε έργο ελληνικής πρωτοβουλίας για ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές  

Διπλή μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το ακριτικό νησί της Τήλου κέρδισε χθες το καινοτόμο έργο TILOS. Το ελληνικό έργο TILOS απέσπασε με πολλούς επαίνους στα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών, και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων. Μάλιστα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από πέρσι, ενώ το TILOS απέσπασε τις μισές από τις συνολικές ψήφους. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).



Σκοπός του έργου TILOS, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στο νησί τον Φεβρουάριο του 2015 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2019, είναι η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής αυτονομίας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες μέρες (23-30 Ιουνίου) το έργο περνά στην πιο σημαντική φάση του, καθώς θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μεσαίας ισχύος ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού πάρκου. Με την τοποθέτηση των μπαταριών στο τέλος του καλοκαιριού το ολοκληρωμένο πλέον σύστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που προτείνει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.



«Η ευρωπαϊκή αναγνώριση της επιστημονικής και πρακτικής αξίας  του Έργου TILOS αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των (από τις αρχές της δεκαετίας του ’90) ερευνητικών και επιστημονικών προσπαθειών του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ  του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και έρχεται να ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας για περιβαλλοντικά φιλική, κοινωνικά ευαίσθητη και οικονομικά βιώσιμη επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του μεγάλου αριθμού των απομονωμένων ελληνικών (και  όχι μόνο) νησιών. Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, που είναι ο συντονιστής του έργου, οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές (εταίρους) του ερευνητικού έργου και ιδιαίτερα τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Τήλου για τη διαρκή στήριξη. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η διπλή αυτή βράβευση αποτελεί μια δικαίωση των ερευνητικών προσπαθειών των ελληνικών ΑΕΙ που σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας συνεχίζουν να προάγουν την επιστημονική γνώση και την έρευνα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες των πολιτών. Ελπίζουμε, η τιμητική αυτή βράβευση των συντελεστών του έργου στο νησί της Τήλου να αποτελέσει την αφορμή για την ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας», δήλωσε ο καθηγητής Ιωάννης Κλεάνθη Καλδέλλης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και δ/ντης του εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

«Σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας η εντυπωσιακή αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται στην Τήλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους πολίτες, ζωγραφίζει με έντονα χρώματα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πρωτοπόρων στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας. Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπο Μεσόγειο. Το σημαντικότερο όμως δίδαγμα της Τήλου είναι πώς η στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κλειδί για την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και τη στροφή στην καθαρή ενέργεια στα νησιά μας. Η Πολιτεία επιβάλλεται πλέον να ανοίξει άμεσα τον δρόμο ώστε το παράδειγμα της Τήλου να βρει μιμητές και σε άλλα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά.», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. 

Ο Πρόεδρος του ομίλου Eunice Energy Group (EEG) που είναι και ο επενδυτής της Ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού,  επεσήμανε: «Η σημαντική αυτή διπλή διάκριση για το έργο TILOS αποτελεί ζωντανή απόδειξη της πρωτοπορίας και σημασίας του έργου για την Ευρώπη. Η εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και ικανές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας».

«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους στήριξαν την Τήλο με την ψήφο τους. Η αναγνώριση της προσπάθειας μας να καταστήσουμε το μικρό ακριτικό νησί μας ενεργειακά αυτόνομο μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε. Η διπλή αυτή πρωτιά μακάρι να γίνει ο φάρος για άλλα ακριτικά νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να έχουμε στο μέλλον και άλλες πρωτιές σαν χώρα. Σήμερα αποδείξαμε ότι σαν τόπος μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγάλες προκλήσεις και έχουμε την  δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.» δήλωσε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

Ο Ευάγγελος Γαλήνας, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός από την εταιρεία Younicos που έχει συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους για τη μεγάλη αυτή διάκριση για την Τήλο και την Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό για την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού για την χώρα μας και την Ευρώπη έργου που θα καταστήσει την Τήλο ενεργειακά αυτόνομη. Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη της δοκιμαστικής του λειτουργίας αυτό το φθινόπωρο».
«Η διπλή τιμητική αυτή διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρεία αποδοχή που τυγχάνει το έργο της Τήλου, να επιβραβεύσει τις κοινές προσπάθειες των κατοίκων του νησιού και των μελών της κοινοπραξίας, αλλά και να τονώσει το ηθικό μας ενόψει της εφαρμογής ενός νέου ενεργειακού παραδείγματος για τη νησιωτική Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω της πιλοτικής λειτουργίας της ολοκληρωμένης ενεργειακής λύσης που αναπτύσσουμε σε επίπεδο κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά όσους στήριξαν την υποψηφιότητα και το καινοτόμο εγχείρημα της Τήλου, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα για βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών μας», δήλωσε ο συντονιστής του έργου και υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του εργ. ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, Δημήτρης Ζαφειράκης. 

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο για το πρόγραμμα 



Λίγα λόγια για το έργο TILOS 


Το έργο TILOS, στο οποίο συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά TT και με συμμετοχή επίσης από ελληνικής πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας EUNICE και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, φιλοδοξεί, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Τήλου, να επιτύχει τη μέγιστη, και σχεδόν καθολική ενεργειακή αυτονομία για το ακριτικό νησί των  Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης. 

Το καινοτόμο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης στο νησί, είναι υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες τόσο παραγωγής (ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο), όσο και αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), και είναι το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο, με δυνατότητα επίσης εξαγωγών εγγυημένης ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο της Κω.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr