Greenpeace: όχι στη μονάδα του Αστακού

Nα μην εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, καλεί την κυβέρνηση η Greenpeace ζητώντας από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σε ένα έργο που στο όνομα της “ανάπτυξης” απειλεί κυριολεκτικά ...

Nα μην εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, καλεί την κυβέρνηση η Greenpeace ζητώντας από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σε ένα έργο που στο όνομα της “ανάπτυξης” απειλεί κυριολεκτικά να τινάξει την περιοχή στον αέρα και δημιουργεί μία κερκόπορτα, μέσα από την οποία θα ελλοχεύει για πάντα ο κίνδυνος πιο επικίνδυνων και καταστροφικών επενδύσεων. 
 
Η περιβαλλοντική οργάνωση εκτιμά ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας χαράσσεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια, γραφειοκρατία και πολύμηνες καθυστερήσεις  για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και από την άλλη διαδικασίες εξπρές για ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ενώ με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε στη Βουλή γίνεται μία προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, μία άλλη απόφαση της κυβέρνησης τινάζει στον αέρα τον ανερμάτιστο ούτως ή άλλως, ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας γιγαντιαίας ρυπογόνου μονάδας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
 
Σε ό,τι αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, παρά τα ατοπήματα και τις σημαντικές “εκπτώσεις” από την αρχική φιλόδοξη προσέγγιση, υπάρχουν διατάξεις που βελτιώνουν σημαντικά το επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ στη χώρα.[1] Τα όποια μέτρα όμως απλοποίησης και επιτάχυνσης προτείνονται, ωχριούν μπροστά στις διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν για την έκδοση άδειας παραγωγής σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο υγραέριο στον Αστακό. Η συγκεκριμένη μονάδα δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πακέτου για το Κλίμα και την Ενέργεια. (20-20-20)[2]
 
Πέραν των προφανών κινδύνων για την περιοχή (αφού η εγκατάσταση υπάγεται στην Οδηγία ‘Σεβέζο’ για τις επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις), η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να εκλύει περί τα 3,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η προώθηση της συγκεκριμένης μονάδας με τον χαρακτήρα του επείγοντος θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα της Πράσινης Ανάπτυξης. Γεννά εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ, για παράδειγμα, για μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών χρειάζεται (ακόμα και με τη νέα νομοθεσία) μια πολύμηνη διαδικασία, μέσα σε ένα μόλις μήνα μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για μια ρυπογόνο και επικίνδυνη μονάδα!
‘Είναι ατυχές το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μία σπάνια επίδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, με την κραυγαλέα προώθηση μίας επένδυσης που τορπιλίζει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και την Πράσινη Ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ίδια η κυβέρνηση’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr