Βουλευτές και Δήμαρχοι βάζουν πλάτη στα αυθαίρετα!
01.06.2010
00:00
Στο έλεος συμφερόντων, καταπατητών και εργολάβων η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η Κορώνεια, η Κερκίνη και η Κάρλα
Στο έλεος των καταπατητών, των εργολάβων, της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου αλλά και της έλλειψης αποφασιστικών αρμοδιοτήτων που να τους δίνουν την δυνατότητα να εμποδίσουν οχλούσες δραστηριότητες, βρίσκονται οι προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επικεφαλής των φορέων διαχείρισης Μεσολογγίου, της λίμνης Κορώνειας-Βόλβης, Κερκίνης και Κάρλας.
Οι τέσσερις πρόεδροι των φορέων που ανήκουν στην κατηγορία των περιοχών που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλήθηκαν χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για να καταθέσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που επιβλέπουν.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Αναγνόπουλου Προέδρου του φορέα διαχείρισης Μεσολογγίου, ο οποίος καλείται να περιφρουρήσει μια συνολική έκταση 620.000 στρεμμάτων.
Όπως είπε, μία από τις μεγαλύτερες πληγές, της περιοχής είναι οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν μετατρέψει τις πελάδες των ψαράδων σε βίλες και πολυτελή σπίτια μέσα στον οικισμό Τουρλίδα της λιμνοθάλασσας και για τις οποίες υπάρχουν εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν εφαρμόζονται με την ανοχή τόσο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου!
Η κατεστραμμένη Κορώνεια
Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η παρουσίαση της Προέδρου της «νεκρής» λίμνης Κορώνεια κ. Δήμητρας Μπόμπορη, η οποία εμφανίστηκε να εξάρει το έργο και τις δράσεις του φορέα διαχείρισης, τη στιγμή που η λίμνη Κορώνεια αποτελεί ένα κατεστραμμένο οικοσύστημα, για το οποίο μάλιστα κινδυνεύουμε με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αναποτελεσματικότητα στην λήψη μέτρων.
Η ομιλία της κ. Μπόμπορη προκάλεσε την αγανάκτηση βουλευτών του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την παρότρυναν να αναφερθεί στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και να αφήσει τις θεωρητικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, η Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στάθηκε στις λιγοστές αρμοδιότητες που έχει ο φορέας για την αποκατάσταση της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι φέτος η λίμνη έχει νερό!
Μέτρα για την προστασία του νεκρωμένου παραλίμνιου δάσους Κερκίνης ζήτησε ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της περιοχής κ. Αρτέμις Χατζηθανασίου ενώ σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας φορέα διαχείρισης της λίμνης Πλαστήρα, η οποία εξαιτίας της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για να αποφευχθούν στο μέλλον τα χειρότερα.
Οι εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης αναφέρθηκαν επίσης στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι η αστική και η βιομηχανική ρύπανση, οι παράνομες αμμοληψίες, τα μπαζώματα, οι παράνομες χωματερές αλλά και η απουσία σταθερής ροής χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν ίδιοι πόροι και να μην απαιτείται η χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θεσμικό πλαίσιο καθώς για τις περισσότερες περιοχές υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων δεν αποτελούν επαρκή νομοθετική ρύθμιση και θα πρέπει να συμπληρωθούν με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα θέτουν ειδικούς όρους για την διαχείριση των περιοχών αυτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr