Χαράτσι έως και 500 ευρώ για όσα νοικοκυριά δεν ανακυκλώνουν

Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για πολίτες και δήμους - Με το ζύγι και όχι με τα τετραγωνικά θα υπολογίζονται και τα δημοτικά τέλη

Βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι στη χώρα μας ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά, με την ανακύκλωση να βρίσκεται κολλημένη στο 16%. Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή προβλέπει την επιβολή από 20 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου τους ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχα το έργο τους (π.χ βάζοντας υλικά ανακύκλωσης σε λάθος κάδο).

Στους ΟΤΑ, το ΥΠΕΝ δίνει μαστίγιο και καρότο. Τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο τους δίνει και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση. Μια σημαντική νέα παράμετρος που βάζει το υπουργείο και έχει προτείνει στην ΚΕΔΕ, είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Αν για παράδειγμα ένας δήμος 1000 κατοίκων που παράγει 1 τόνο αποβλήτων διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη. Στόχος είναι τα δημοτικά τέλη να είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα ώστε να υπάρχει μια επιβράβευση και στους πολίτες.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 1.000.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή τα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr