Μετρούν τις πληγές από τις διοξίνες στη Δράμα

Τις ανυπολόγιστες  ζημιές στο περιβάλλον καλούνται  να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες μέρες επιστήμονες από το Δημόκριτο και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης που μεταβαίνουν στην Δράμα για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς από διοξίνες που έχει προκαλέσει η φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών. 

Τις ανυπολόγιστες  ζημιές στο περιβάλλον καλούνται  να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες μέρες επιστήμονες από το Δημόκριτο και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης που μεταβαίνουν στην Δράμα για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς από διοξίνες που έχει προκαλέσει η φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών.  

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον υδροφόρο ορίζοντα από την τοξική τέφρα και ήδη έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο δείγματα νερού. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες συναντούν τα δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στη μονάδα (Ξηροπόταμος και Πετρούσα) καθώς εκεί η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και έχουν δοθεί συστάσεις και συμβουλές για περιορισμό των μετακινήσεων στον κόσμο.  

Οι φλόγες επιμένουν  και για την κατάσβεση της  φωτιάς έχουν επιστρατευτεί επιχωματώσεις  ακόμη και τσιμέντο!  

Σύμφωνα με το Νομάρχη Δράμας κ. Κώστα Ευμοιρίδη, έχουν δοθεί οδηγίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και από σήμερα θα ξεκινήσει η προμήθεια με ζωοτροφές ώστε να σταματήσει η υπαίθρια βόσκηση.   

Εν τω μεταξύ από χτες, στην περιοχή βρίσκεται  κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος  που «ξεσκονίζει» τις περιβαλλοντικές  αδειοδοτήσεις της εταιρείας  Κύκλος ΑΒΕΕ, στην οποία ανήκει η  μονάδα που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται  πριν από λίγους μήνες.  

Η εταιρεία ελέγχεται μετοχικά από τον κ. Δημήτρη Καραγιαννίδη ο οποίος έχει μισθώσει το χώρο από το 2005 αλλά η λειτουργία ξεκίνησε πολύ πρόσφατα.  

Σύμφωνα με τον  Νομάρχη Δράμας από τους 30 όρους  που έθετε η περιβαλλοντική άδεια, οι 25 αφορούσαν θέματα προστασίας από την φωτιά!

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι η επιχείρηση έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι όροι δεν τηρούνταν στο σκέλος των  ποσοτήτων αποθήκευσης αλλά και  των προϋποθέσεων τοποθέτησης των  ελαστικών στο έδαφος.  

Αν και το πόρισμα της Πυροσβεστικής σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχει εκδοθεί  ακόμη, δεδομένου ότι προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αμφισβητούν τις πληροφορίες περί πτώσης κεραυνού.  

Όπως αναφέρουν, εκείνο που προέχει στην παρούσα κατάσταση είναι το σχέδιο απομάκρυνσης των καμένων ελαστικών και η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης της περιβαλλοντικής ευθύνης ώστε το κόστος αποκατάστασης να επιβαρύνει την μονάδα ελαστικών.

Σύμφωνα με την  Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, τα καμένα ελαστικά και η τέφρα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία θα χρειαστεί να απομακρυνθούν πιθανότατα στο εξωτερικό.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr