Οι επιστήμονες μελετούν την ασθενή ηλιακή δραστηριότητα

Επιστήμονες ενδέχεται να  έχουν ανακαλύψει γιατί ο Ήλιος εμφάνισε πρόσφατα  μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς δραστηριότητας. Η ηλιακή δραστηριότητα  ακολουθεί δυναμώνει και εξασθενεί,

Επιστήμονες ενδέχεται να  έχουν ανακαλύψει γιατί ο Ήλιος εμφάνισε πρόσφατα  μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς δραστηριότητας. Η ηλιακή δραστηριότητα  ακολουθεί δυναμώνει και εξασθενεί, ακολουθώντας έναν κύκλο των περίπου 10,7 ετών, Η τελευταία όμως ασθενής δραστηριότητα, το  λεγόμενο «ηλιακό ελάχιστο», που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο αστέρι του γαλαξία το Δεκέμβριο του 2008, μας κράτησε 12,6 έτη, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ, από το 1755, από τότε δηλαδή που υπάρχουν επιστημονικές καταγραφές του φαινομένου.

Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τον Δρ Mausumi Dikpati του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, έρχεται να δείξει πως η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια της αδύναμης δραστηριότητας μπορεί να έχουν συνδεθεί με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρονται τα φορτισμένα σωματίδια, τα οποία ονομάζεται πλάσμα, πάνω στην επιφάνεια του ήλιου.

Ο 23ος ηλιακός κύκλος, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, εκτός του ότι κράτησε περισσότερο από τον μέσο όρο, παρουσίασε επίσης το μικρότερο αριθμό ηλιακών κηλίδων. Οι ηλιακές κηλίδες είναι περιοχές έντονης μαγνητικής δραστηριότητας στην επιφάνεια του αστεριού.

Η ερευνητική ομάδα  θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα λογισμικά για να προσομοιώσει σε υπολογιστή, τις αλλαγές στην μετακίνηση των φορτισμένων σωματιδίων για να  μελετήσουν κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια του ηλιακού κύκλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr