Επικίνδυνη για την υγεία η πετρελαιοκηλίδα
Η επαφή με το πετρέλαιο και με άλλα χημικά μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι καθώς και να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους
Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι επικίνδυνη και για τον άνθρωπο και όχι μόνο στο οικοσύστημα.
Όπως ανέφεραν τη Δευτέρα αμερικανοί ειδικοί σε θέματα υγείας, η ιατρική κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη για τις βραχυχρόνιες και για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας.
Προγενέστερες διαρροές πετρελαίου έδειξαν ότι η επαφή με το πετρέλαιο και με άλλα χημικά μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι καθώς και να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες για έξι χρόνια μετά.
Η διαρροή της BP δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες, δήλωσε η Δρ. Τζίνα Σόλομον, ειδική σε θέματα περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου για την προστασία των Φυσικών Πόρων.
"Η πετρελαιοκηλίδα έχει συζητηθεί δια μακρών ως μία οικολογική καταστροφή. Οι συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία είναι πιο περιορισμένες" ανέφερε η Δρ. Σόλομον, στην εφημερίδα American Medical Association.
Βάσει μελετών από την καταστροφή του 1989 του Exxon Valdez και τις διαρροές στην Ισπανία, στην Κορέα και σε άλλες περιοχές, η Δρ. Σόλομον τόνισε τέσσερις βασικές ανησυχίες για την υγεία.
"Νούμερο 1 είναι η ποιότητα του αέρα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία όταν διέρρεε ακόμη πετρέλαιο αλλά τώρα που η διαρροή σταμάτησε ευτυχώς βελτιώνεται" σημείωσε η Δρ. Σόλομον.
"Το δεύτερο είναι η επαφή του πετρελαίου με το δέρμα" δήλωσε η ειδικός, προσθέτοντας ότι η μόλυνση των θαλασσινών αποτελεί ένα τρίτο σοβαρό πρόβλημα.
"Αυτή η περιοχή είχε μόλις ξεκινήσει να ανακάμπτει από τον τυφώνα Κατρίνα. Επλήγησαν ξανά από την οικονομική ύφεση" δήλωσε η Δρ Σόλομον, τονίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων στους ψαράδες του Κόλπου του Μεξικού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr