Το κλίμα στα... άκρα: Ρεκόρ χιονόπτωσης 200 χρόνων στην Ανταρκτική

Το κλίμα στα... άκρα: Ρεκόρ χιονόπτωσης 200 χρόνων στην Ανταρκτική

Μεγάλη μελέτη αποδεικνύει και εξηγεί τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων

Το κλίμα στα... άκρα: Ρεκόρ χιονόπτωσης 200 χρόνων στην Ανταρκτική
Στη μία όψη του νομίσματος απαντάται η ραγδαία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και το λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Στην άλλη όψη του νομίσματος απαντάται η επίσης ραγδαία αύξηση των βροχοπώσεων, τόσο στον πλανήτη γενικότερα, όσο και στην Ανταρκτική ειδικότερα, όπου μετατρέπεται σε χιονόπτωση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το επίπεδο χιονόπτωσης στην Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ τη 10ετία 2001-2010, καταγράφοντας άνοδο κατά 10% σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Τα στοιχεία, δε, παραπέμπουν στο προ 200 ετών ρεκόρ της 10ετίας 1801-1810.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Κάθε άλλο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Liz Thomas, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης της στην Ανταρκτική, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Γεωεπιστημών.



Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το νερό που έπεσε υπό τη μορφή χιονού στην Ανταρκτική τη 10ετία 2001-2010, ήταν διπλάσιο σε ποσότητα σε σχέση με το νερό που υπάρχει στη λεκάνη της Νεκράς Θάλασσας, ενώ σε μορφή χιονού θα μπορούσε να καλύψει με ένα μέτρο πάγου όλη την επιφάνεια της Νέας Ζηλανδίας!

Γιατί όμως η μεγαλύτερη χιονόπτωση προβληματίζει τους επιστήμονες; Διότι σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι επιπλέον 272 δισ. τόνοι χιονιού που έπεσαν το συγκεκριμένο διάστημα στην Ανταρκτική, θα μετατραπούν σε νερό, το οποίο θα πέσει στη θάλασσα και θα εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Όπως εξηγηγεί η Liz Thomas, η μελέτη της απέδειξε τη βασική θεωρεία για την αλλαγή του κλίματος. Καθώς η Ανταρκτική θερμαίνεται και απελευθερώνει υγρασία, η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες μάζες νερού, οι οποίες εκδηλώνονται ως βροχή. Ως εκ τούτου, η μεγάλη αύξηση των βροχών προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, μέρος των οποίων «χύνεται» στους ωκεανούς και ένα άλλο μέρος ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε βροχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης