Ανοίγει σήμερα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου!

Σε «στρατιωτική» διάταξη, οι τουρμπίνες του μεγαλύτερου παράκτιου αιολικού πάρκου στο κόσμο τίθενται σήμερα σε λειτουργία. Η συστοιχία περισσότερων από 100 γιγαντιαίων τουρμπίνων πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, θα αρχίσει σήμερα την «αέρινη» κίνησή της λίγο έξω από την ακτή του Κεντ.

Σε «στρατιωτική» διάταξη, οι τουρμπίνες του μεγαλύτερου παράκτιου αιολικού πάρκου στο κόσμο τίθενται σήμερα σε λειτουργία.

 Η συστοιχία περισσότερων από 100 γιγαντιαίων τουρμπίνων πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, θα αρχίσει σήμερα την «αέρινη» κίνησή της λίγο έξω από την ακτή του Κεντ.

Το πάρκο Thanet θα είναι ικανό να παράγει ως και 300 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρισμού, αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια μικρή πόλη, αλλά μόνο αν ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός.

Αυτό συνεπάγεται πως η Βρετανία είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη θαλάσσια ανεμογεννήτρια στο κόσμο, παράγοντας περισσότερο ηλεκτρισμό από τις θαλάσσιες τουρμπίνες από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, τα αιολικά πάρκα της Μ. Βρετανίας έχουν τώρα την ικανότητα να παράγουν 5 γιγαβάτ (GW) ή πιο απλά αρκετή ενέργεια για περίπου τρία εκατομμύρια σπίτια.

Η δημιουργία του τεράστιου πάρκου είναι μέρος των ενεργειών της κυβέρνησης στο πλαίσιο της «εξόρμησης προς την αιολική ενέργεια» - μια μαζική  επέκταση σε πράσινη ενέργεια που έχει σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία και προβλέπει περίπου 10.000 νέες θαλάσσιες τουρμπίνες σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση τονίζει πως τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει η Μ. Βρετανία να παράγει το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- όπως ο άνεμος και τα κύματα- μέχρι το 2020.

Ωστόσο, επικριτές υποστηρίζουν πως αυτή η επέκταση είναι ακριβή και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαρτηθεί υπερβολικά από την ευμετάβλητη αιολική δύναμη. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε με ενθουσιασμό την στροφή στην αιολική ενέργεια, οι επικριτές συνεχίζουν λέγοντας πως με δυσκολία θα καλυφθούν οι ανάγκες της Βρετανίας και μάλιστα με ένα τεράστιο κόστος. Παράλληλα υποστήριξαν πως οι τουρμπίνες αποτελούν μια κηλίδα στο υπέροχο τοπίο της Βρετανίας ακόμη και όταν βρίσκονται μερικά μίλια μακριά από την ακτή.

 Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Thanet βρίσκεται 7,5 μίλια έξω από το Foreness Point και μπορεί να γίνει ορατό από την ακτή σε καθαρό καιρό, ενώ ο σουηδικός ενεργειακός γίγαντας Vattenfall  ξόδεψε 780 εκατομμύρια στερλίνες για το έργο.

Κάθε τουρμπίνα είναι περίπου 380 πόδια πάνω από τη θάλασσα και 82 πόδια κάτω από την επιφάνεια, ενώ σε πλήρη ισχύ μπορεί να παράγει 3 MW ηλεκρτισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας οι τουρμπίνες εξετάστηκαν και τώρα μπορούν πλέον να παράγουν ενέργεια, αν και δεν μπορούν ακόμη να τεθούν σε πλήρη ισχύ.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr