Παραπέμπεται στην ΕΕ η ρύπανση στον Ασωπό

Συλλογική προσφυγή κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

Βαρύ κατηγορώ για ευθύνες και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας αλλά και του δήμου Οινοφύτων για τον Ασωπό, απευθύνει η Διεθνής Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταθέτοντας προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διεθνής Ένωση, κατηγορεί την Ελληνική Δημοκρατία για παραβίαση το άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που είναι το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων, παρεμβαίνοντας στην σκανδαλώδη υπόθεση της ρύπανσης του ποταμού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Η προσφυγή έρχεται ένα μήνα μετά τα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπό την εποπτεία της καθηγήτριας της Ιατρικής κ. Αθηνάς Λινού, η οποία μελέτησε τον μακάβριο αριθμό θανάτων στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με σπάνιες μορφές καρκίνου που παραπέμπουν σε περιβαλλοντική ρύπανση και πόση μολυσμένου νερού. Παρόλα αυτά εκκρεμεί ακόμη η μεγάλη δίκη για τη ρύπανση που προκάλεσαν στον Ασωπό 15 βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης και θανάτου.

Η πολιτεία δεν μερίμνησε
   
Με βάση το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας «απευθείας είτε με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών οργανώσεων», τα οποία θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρύπανσης ώστε να  «προλαβαίνουν κατά το δυνατό, τις επιδημίες ενδημικές και άλλες ασθένειες».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι η μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση δικαιωμάτων του ανθρώπου στον κόσμο καθώς  εκπροσωπεί 154 οργανώσεις σε περισσότερες από 105 χώρες.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η κεντρική διοίκηση και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα καθώς:
-δεν επεξεργάστηκαν και δεν ανανέωσαν τακτικά ένα επαρκώς ανεπτυγμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για θέματα περιβάλλοντος.
- δεν καθιέρωσαν ειδικές διατάξεις (επάνδρωση με κατάλληλο εξοπλισμό, καθορισμός οριακών τιμών εκπομπών, μέτρηση της ποιότητας του αέρα και νερού, κλπ), τόσο προκειμένου να προληφθεί η ρύπανση σε τοπικό επίπεδο, όσο και για να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- δεν εξασφάλισαν την αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- δεν ενημέρωσαν, δεν ευαισθητοποίησαν και δεν εκπαίδευσαν το κοινό, και σε σχολικό επίπεδο, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
- δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία μέσω της επιδημιολογικής παρακολούθησης των πληττόμενων πληθυσμών.

Σύμφωνα με στα στοιχεία σε σύνολο 61 Συλλογικών Προσφυγών ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, οι επτά στρέφονται κατά της Ελλάδας και οι έξι κατέληξαν στην διαπίστωση ότι η Ελλάδα παραβίασε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr